sâmbătă, mai 18, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăTimp liber - Evenimente18 mai: Expoziție de Sculptură Doina Lie, în Sebeșul natal. Artista va...

18 mai: Expoziție de Sculptură Doina Lie, în Sebeșul natal. Artista va fi omagiată în cadrul Festivalului „Lucian Blaga”

Date:

Știri relevante

spot_img

Expoziție de Sculptură Doina Lie, în Sebeșul natal. Artista va fi omagiată în cadrul Festivalului „Lucian Blaga”.

Sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției retrospective „Doina Lie”, prilej de a celebra o mare personalitate a Sebeșului: sculptorița Doina Lie (1929-2012).

18 mai: Expoziție de Sculptură Doina Lie, în Sebeșul natal

Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș. Va fi prezentă fiica artistei, Maria Lie-Steiner, curatorul expoziției, alături de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară.

Atmosfera va fi întregită de prestația muzicală a pianistei nipone Chiyo Hagiwara. Va fi lansat catalogul „DOINA LIE”, un proiect editorial realizat sub egida festivalului.

Citește și: Performanțe remarcabile! Elevii de la Liceul Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj au obținut patru premii la Olimpiada Națională de Religie Catolică

Doina Lie s-a născut la Sebeș, în anul 1929, în prima zi de iunie. A absolvit Liceul Pedagogic „Pia Brătianu” din București. Fiică de preot greco-catolic, s-a confruntat cu constrângerile politice ale regimului comunist, fiindu-i refuzată înscrierea la facultatea de arte plastice.

A lucrat vreme de trei ani ca educatoare, iar în cele din urmă i s-a permis înscrierea la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care l-a absolvit în anul 1956, sub îndrumarea profesorului Constantin Baraschi.

Artista a avut numeroase expoziții, de grup și personale, dintre care amintim: în anul 1975, la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich am Rhein din Germania, în anul 1991, la Fundația Dinu Lipatti din Geneva (Elveția) și în anul 1992, la Deutsche Bank (Kleve) în Germania.

În anul 2004, Doinei Lie i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural de președinția României, iar în 2007 a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Marea sa trecere s-a săvârșit în anul 2012, la vârsta de 83 de ani, monumentul său funerar aflându-se în Sebeșul natal.

Citește și: Elevii artiști din Alba, în top la concursul euroregional „Banatissimo”. Au obținut premiul I și II

„Arta sa monumentală se regăsește în mai multe orașe din România și invită parcă la un periplu: Sebeș, Alba Iulia, Baia de Arieș, Bistrița, Vrancea, Bârlad, Galați, Constanța, Curtea de Argeș, Craiova, Giurgiu și București.

Mai multe muzee din România dețin în colecțiile lor lucrările Doinei Lie, iar galerii de prestigiu din mai multe țări europene i-au găzduit expoziții personale. Colecționarii privați din întreaga lume îi prețuiesc operele și le achiziționează. Privindu-i lucrările, resimțim forța feminină învingătoare” transmit organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut