luni, iulie 8, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitate30 ianuarie: Sărbătoare cu cruce roșie! Cine au fost Sfinţii Trei Ierarhi...

30 ianuarie: Sărbătoare cu cruce roșie! Cine au fost Sfinţii Trei Ierarhi și ce nu e bine să faci în această zi

Date:

Știri relevante

spot_img

În ziua de 30 ianuarie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, zi în care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sfinții Trei Ierarhi sunt trei învățători și păstori importanți ai Bisericii. Fiecare dintre ei a avut un rol special în slujirea credincioșilor și a avut o mare influență în promovarea valorilor creștine.

Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi

Cei Trei Ierarhi sunt Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Ceea ce îi face pe acești trei sfinți să fie atât de speciali este unitatea lor în slujirea lui Dumnezeu și în misiunea de a aduce lumină, iubire și înțelegere într-o lume plină de suferință și nedreptăți.

Deși au trăit în epoci și locuri diferite, toți trei s-au confruntat cu dificultăți și cu probleme de sănătate, dar au rămas dedicați în rugăciune și în slujba aproapelui.

Datorită contribuțiilor lor remarcabile, cei Trei Ierarhi au fost cinstiți și respectați în întreaga lume creștină. Cu toate acestea, cinstirea lor a devenit un motiv de dezbinare între credincioși, deoarece unii îi considerau pe unii mai importanți decât pe alții.

Citește și: Arhiepiscopul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dumbrava din Alba: Un diacon a fost hirotonit preot

Pentru a pune capăt acestui conflict și pentru a promova unitatea în credință, tradiția creștină spune că cei trei sfinți înșiși s-au arătat unui înțelept arhiereu Sfântul Ioan Mauropous și au spus că nu există unul întâi și unul al doilea în fața lui Dumnezeu și că scopul lor a fost întotdeauna să aducă pace și unitate în lume.

“După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este intre noi. Fiecare dintre noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânț, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este intre noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul vin și ceilalți doi.

Drept aceea, sculându-te, poruncește celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împacăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire.

Citește și: Scaunul vlădicesc din vechea Cetate a Alba Iuliei, reactivat acum 48 ani. Arhiereul Emilian Birdaș, întronizat

Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu aceasta pe creștini că noi, în fața lui Dumnezeu, una suntem.”

Tradiții și obiceiuri

Află care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi și ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare.

Este bine să dai de pomană

  • La sate se obișnuiește ca în această zi să se facă praznice de pomenire a morților în familiile credincioșilor.
  • Gospodinele fac colivă, merg la biserică să o sfințească, după care împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate din familie.
  • Fetele tinere trebuie să se roage și să țină post pentru a avea o căsnicie fericită. Mamele fetelor nemăritate se roagă la biserică pentru norocul acestora.
  • Potrivit credinței populare, nimeni nu trebuie să muncească în această zi. Se spune că cei care lucrează pe 30 ianuarie vor avea parte de ghinion sau pot să orbească.
  • Este și o sărbătoare a reconcilierii. Creștinii trebuie să se împace cu cei cu care au avut conflicte pentru a avea parte de prosperitate.
  • Se spune că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit în toamnă. Tot în această zi se spune că vremea se schimbă și că “se strâmbă pârtiile”, adică vremea dă spre primăvară.
  • În anumite zone din țară se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți.

Ce să nu faci în această zi specială

  • Sfântul Grigorie Teologul este considerat apărătorul văduvelor. Văduvele care au probleme cu banii, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani trebuie să se roage Sfântului Grigorie.
  • Femeile care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă laturi în curtea casei, după împărțirea ofrandelor pentru morți, rămâne văduvă, potrivit credinței populare.
  • Nu se fac nici treburi casnice pentru a evita pericolele și întâmplările nefericite.
  • Sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte.
  • Nu se împrumută lucruri din casă, altfel vor fi pagube în cămin.
  • Dacă în această zi curg streșinile, se spune că urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă este ger pe 30 ianuarie, atunci urmează o vară călduroasă. Sfinții aduc ploile la timp dacă sărbătoarea lor este respectată.
  • Copiii sărmani, care vor să devină preoți, trebuie ajutați în această zi. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi e bine să se facă pelerinaje în lăcașurile de cult care le poartă hramul.
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut