luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitate36 de ani de la trecerea la cele veșnice a Anei Aslan....

36 de ani de la trecerea la cele veșnice a Anei Aslan. Inventează medicamentul menit să întârzie îmbătrânirea, îi are ca pacienți pe Chaplin și Salvador Dali

Date:

Știri relevante

spot_img

36 de ani de la trecerea la cele veșnice a Anei Aslan. Inventează medicamentul menit să întârzie îmbătrânirea, îi are ca pacienți pe Chaplin și Salvador Dali.

Ana Aslan, medicul care a înființat geriatria și gerontologia, a fost comemorată la 36 de ani de la trecerea la cele veșnice. 

36 de ani de la trecerea la cele veșnice a Anei Aslan

„In memoriam Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, astăzi 20 mai 2024. Părintele Nicolae de la biserica Sfinții Ioachim si Ana  din cadrul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan a oficiat, ca in fiecare an, slujba parastasului, dar și acum la 36 de ani.”, au transmis reprezentanții Fundației Ana Aslan.

Ana Aslan se naște în 1897 într-o familie de intelectuali brăileni. După ce tatăl ei moare în 1910, familia se mută la București, unde tânăra Ana studiază la Școala Centrală.

Decide, în pofida împotrivirii mamei sale, să se înscrie la Facultatea de Medicină – și face chiar greva foamei pentru a-i demonstra mamei hotărârea de a-și urma visul. Urmează cursurile de medicină în anii 1915-1922, iar în perioada refugiului la Iași din Primul Război Mondial lucrează în spitalele militare îngrijind răniți.

După absolvirea facultății, Ana Aslan devine preparator la clinica din București condusă de profesorul Daniel Danielopolu, care îi devine mentor, și își începe studiile de doctorat.

Citește și: Rezultate de excepție pentru elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Alba Iulia la Olimpiada Națională de Religie: Premii și mențiuni

În următorii ani, Ana Aslan va lucra la spitalul Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină, la Clinica Medicală din Timișoara și la Spitalul CFR. După Al Doilea Război Mondial, preia șefia Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București, moment în care își începe propriu-zis cariera în gerontologie. Din 1952 devine director al noului Institut de Geriatrie, primul de acest gen din lume.

În 1952 prepară vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital, un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, avea să devină cunoscut în întreaga lume.

Începând cu anii ’60, clinica Anei Aslan de la Otopeni devine o destinație extrem de căutată de către celebritățile lumii. Numeroși actori și șefi de stat călătoreau în România sau se întâlneau cu doamna dr. Ana Aslan în străinătate și urmau tratamentul ei cu Gerovital.

I-au fost pacienți Nikita Hrușciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudite, Aristotel Onassis și mulți alții.

Clinica Anei Aslan aducea în România comunistă venituri de până la 17 milioane de dolari anual. Succesul ei a atras însă atenția și invidia autorităților comuniste, mai ales din partea Elenei Ceaușescu, care era, se pare, deranjată de popularitatea Anei Aslan.

Comuniștii îi intentează proces

La începutul anilor ’80, statul comunist i-a intentat chiar un proces doamnei dr. Aslan din cauza căminului pentru bătrâni pe care aceasta îl conducea – mai precis, din cauza faptului că dr. Aslan făcea această muncă benevol, fără a cer bani bătrânilor pe care îi ajuta, lipsind astfel statul de veniturile care i s-ar fi cuvenit.

Este posibil și ca autoritățile comuniste să fi acționat în felul acesta deoarece printre persoanele ajutate de doamna dr. Aslan se numărau mulți membri ai vechilor familii „burgheze”, precum Catargiu, Șutu sau Ghica. După câțiva ani de luptă în justiție, Ana Aslan a câștigat în cele din urmă procesul cu statul, cu un an înaintea morții sale.

Citește și: Cutremur în România! S-a resimțit în mai multe orașe. Ce magnitudine a avut?

De-a lungul vieții, Ana Aslan a primit numeroase premii și distincții internaționale: Premiul internaţional şi medalia „Leon Bernard”, acordată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru contribuţia adusă la dezvoltarea gerontologiei şi geriatriei;a fost Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universităţii Braganza Paulista, din Brazilia și membră a multor academii și societăți științifice sau medicale din lumea întreagă, precum Academia de Științe din New York.

Ana Aslan a trecut la cele veșncie la București, la data de 20 mai 1988.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut