vineri, ianuarie 17, 2025
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorie37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987....

37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987. „Vrem mâncare și căldură!”

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987. „Vrem mâncare și căldură!”.

La 15 noiembrie 2024 este marcată Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987. Acest demers se desfăşoară, începând cu anul 2021, pentru a aduce în prim plan în conştiinţa publică evenimentele petrecute în cadrul primei revolte ample împotriva regimului comunist.

37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987. „Vrem mâncare și căldură!”

Potrivit expunerii de motive a Legii 215 din 22 iulie 2021, având iniţiatori mai mulţi deputaţi şi senatori ai formaţiunilor PNL, PSD şi USR, ”revolta anticomunistă de la Braşov a fost acţiunea care a şubrezit zidul comunist construit în jurul României, zid care s-a prăbuşit, în 1989, prin sacrificiul tinerilor care au ieşit în stradă în luna decembrie a acelui an însângerat. (…)

Luptătorii anticomunişti din 15 Noiembrie 1987 au arătat că este posibil să te opui dictaturii comuniste, în mod spontan! Din acest motiv este relevantă şi trebuie cinstită cum se cuvine Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, an de an, în data de 15 noiembrie”, conform https://www.cdep.ro/.

Proiectul de lege pentru declararea zilei de 15 noiembrie – Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987 a fost adoptat de Senat, în calitate de prim for sesizat, la 2 iunie 2021, iar la 23 iunie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. În Camera Deputaţilor proiectul de lege a fost aprobat cu 290 de voturi favorabile şi o abţinere.

Legea 215 a fost promulgată la 22 iulie 2021 de preşedintele României, Klaus Iohannis. Documentul stipulează că parlamentul, guvernul, administraţia prezidenţială, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, structurile asociative neguvernamentale interesate organizează manifestări pentru comemorarea revoltei din 15 noiembrie 1987 de la Braşov, moment important al istoriei postbelice româneşti privind lupta împotriva regimului comunist. Pentru organizarea evenimentelor sunt asigurate fonduri necesare de la bugetele locale sau de la bugetele autorităţilor publice, potrivit https://www.cdep.ro/.

Primele prostestele anticomuniste au început practic pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu. Era zi de salariu, iar muncitorii au primit doar jumătate din bani. Pe fluturașii de salariu, în dreptul rubricii „Rețineri” era scris cuvântul „social”.

Fără să fie organizați dinainte, muncitorii au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele.

Pe 15 noiembrie 1987, la ora 7.00, au sosit și muncitorii din schimbul I, iar starea de agitație și protestele s-au amplificat. Muncitorii au spart geamurile sediului administrativ al uzinei, iar în jurul orei 8.00 circa 4.000 de muncitori erau adunați la porțile acesteia. În jurul orei 11.00 ei au luat hotărârea să meargă la sediul Comitetului Județean al PCR, ca să se facă ascultați.

Inițial demonstranții au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”.

În dreptul Spitalului Județean, ei au cântat imnul revoluției de la 1848 și al României de astăzi, „Deșteaptă-te, române!”.

După ce au ajuns și au intrat în clădirea Comitetului de Partid, manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului.

La sosirea serii, forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a Brașovului și au împrăștiat prin forță revolta. 

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut