miercuri, iulie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateAlbalact, sancționată de Consiliul Concurenței! Acuzați de controlarea prețurilor pieței de lactate

Albalact, sancționată de Consiliul Concurenței! Acuzați de controlarea prețurilor pieței de lactate

Date:

Știri relevante

spot_img

Albalact, precum și alți doi producători din industria de lactate au intrat sub vizorul Consiliului Concurenței, după speculații prin care este afirmat faptul că există înțelegeri pentru a controla prețurile de pe piață în ceea ce privește comercializarea de unt.

Până în prezent, Consiliul Concurenței a aplicat sancțiuni de 14,33 milioane de lei în cazul celor trei companii implicate, respectiv Albalact, Covalact și Dorna Lactate. Din această sumă, compania de lactate din Alba are de achitat 9,9 milioane de lei.

Sancțiunile au fost acordate în urma refuzului de a pune la dispoziție informații în cadrul controalelor inopinate derulate de investigația instituției de control, care ar fi ajutat la determinarea existenței unor posibile înțelegeri între companii.

Suma sancțiunilor a fost calculată în baza zilelor de întârziere înregistrate de la controale până la punerea la dispoziție a informațiilor solicitate de Consiliul Concurenței, conform comunicatului emis de aceștia:

„Pentru a determina companiile să ofere acces la informaţii, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancţiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanţilor instituţiei la informaţiile şi documentele solicitate”

Piața alimentelor, luată la puricat

Investigația lansată de Consiliul Concurenței nu este prima de acest fel din acest an, fiind deschise multiple anchete în domeniul producției alimentare legate de înțelegeri între companii pentru a stabili împreună prețurile:

„Reamintim că autoritatea de concurenţă a declanşat, la sfârşitul lunii martie a acestui an, trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei şi/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr. În cadrul celor trei investigaţii, s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România, Expur, Prutul şi Ardealul, dar şi de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, Friesland România, Lacto Food şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus). În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecţii la firmele Agrana România, Pfeifer & Langen România şi Lucsor Impex. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, conform comunicatului emis de Consiliul Concurenței.

De asemenea, trebuie precizat faptul că „legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare”, conform bursa.ro.

Decizia de sancționare, suspendată

Între timp, cele trei companii acuzate au atacat în instanță sancțiunea impusă de Consiliul Concurenței, Dorna Lactate și Covalact obținând câștig de cauză în acest sens.

Astfel, dosarul de suspendare din partea Albalact se va judeca zilele următoare la Curtea de Apel București.

„Companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate susțin că au prezentat Consiliului Concurenței, în cadrul inspecției, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigației și au facilitat accesul autorității la toate informațiile necesare conform solicitărilor inspectorilor de concurență.”, conform Forbes România.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut