Grupul Lactalis a transmis că instanţa a suspendat amenda primită de Albalact, Covalact şi Dorna Lactate de la Consiliul Concurenţei.
Reprezentanții grupului Lactalis, liderul pieţei de lactate din România, spun că sancţiunile anunţate recent de Consiliului Concurenţei care vizau cele trei mari companii din grup, Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, nu au fost aplicate ca urmare a constatării de către Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurenţiale săvârşite de vreuna dintre companii.
Albalact scapă de amenda dată de Consiliul Concurenței
Recent, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu o amendă totală de 2,9 mil. euro companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.
Citește și: Povestea meșterului din Munții Apuseni care „îmblânzește” fierul: A primit titlul de Tezaur Uman Viu
Autoritatea de concurenţă a declanşat, la sfârşitul lunii martie a acestui an, trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei şi/sau comercializării de ulei de floarea-soarelui, unt şi zahăr.
„Referitor la sancţiunile anunţate de Consiliul Concurenţei din România, companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au formulat acţiuni în anulare şi suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii. Curtea de Apel Bucureşti a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câştig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti va fi judecat în zilele care urmează“, au spus reprezentanţii Lactalis într-un comunicat de presă.
De ce a sancționat Consiliul Concurenței compania Albalact?
Sancțiunile au fost acordate în urma refuzului de a pune la dispoziție informații în cadrul controalelor inopinate derulate de investigația instituției de control, care ar fi ajutat la determinarea existenței unor posibile înțelegeri între companii.
Suma sancțiunilor a fost calculată în baza zilelor de întârziere înregistrate de la controale până la punerea la dispoziție a informațiilor solicitate de Consiliul Concurenței, conform comunicatului emis de aceștia:
Citește și: Alunecare de teren masivă în apropierea autostrăzii A10, la Alba Iulia Nord. Riscă să ajungă peste șosea
„Pentru a determina companiile să ofere acces la informaţii, s-au impus acestora amenzi în valoare totală de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere, sumă calculată de la data comunicării sancţiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanţilor instituţiei la informaţiile şi documentele solicitate”
Investigația lansată de Consiliul Concurenței nu este prima de acest fel din acest an, fiind deschise multiple anchete în domeniul producției alimentare legate de înțelegeri între companii pentru a stabili împreună prețurile.