miercuri, septembrie 11, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleGastronomieAlimentele pe care românii le iubesc, dar care cresc riscul de demență:...

Alimentele pe care românii le iubesc, dar care cresc riscul de demență: „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”

Date:

Știri relevante

spot_img

Alimentele pe care românii le iubesc, dar care cresc riscul de demență. „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”, spun cercetătorii.

O dietă bogată în carne roșie procesată este legată de un risc crescut de demență, conform noilor cercetări prezentate miercuri la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia.

Alimentele pe care românii le iubesc, dar care cresc riscul de demență: „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”

Constatările sunt rezultatul unui studiu de patru decenii pe mai mult de 130.000 de adulți care a analizat legătura dintre dietă și cogniție.

„Acesta este unul dintre cele mai solide studii pe care le-am văzut care asociază consumul de carne procesată și demența, deoarece au urmărit persoanele timp de decenii”, a declarat Dr. Maria Carrillo, director științific al Asociației Alzheimer, potrivit nbcnews.com.

Cercetătorii au constatat că persoanele din cadrul studiului care consumau cel puțin două porții pe săptămână de carne roșie procesată (cum ar fi slănină, bologna sau hot-dog) prezentau un risc cu 14% mai mare de demență, comparativ cu cei care consumau mai puțin de trei porții pe lună, după o perioadă de monitorizare de 43 de ani.

Studiul a constatat, de asemenea, că fiecare porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată a fost legată de 1,6 ani suplimentari de îmbătrânire cognitivă, în special în zona care afectează capacitatea lingvistică și funcția executivă a unei persoane, care include abilitățile mentale care controlează comportamentul.

Cu toate acestea, rezultatele nu au fost numai vești proaste. Studiul a constatat că înlocuirea unei porții de carne roșie procesată pe zi cu o porție de nuci sau fasole a fost legată de un risc cu 20% mai mic de declin cognitiv.

„Acest lucru este într-adevăr în concordanță cu un corp mai larg de știință care ne spune că dietele care sunt mai sărace în grăsimi, mai sărace în zahăr, mai bogate în legume în general, sunt cele care sunt cu adevărat mai bune pentru sănătatea creierului nostru”, a declarat Dr. Heather Snyder, vicepreședinte al Asociației Alzheimer pentru relații medicale și științifice.

Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care arată că alimentele procesate pot duce la o sănătate mai precară în general.

„Carnea roșie procesată crește riscul de cancer, boli de inimă și diabet”, a declarat într-o declarație autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Diviziei Channing de Medicină în Rețea de la Brigham and Women’s Hospital. „Poate afecta creierul deoarece are niveluri ridicate de substanțe nocive, cum ar fi nitriții (conservanți) și sodiul”.

Carrillo a remarcat că, în cadrul studiului, carnea roșie neprocesată – cum ar fi carnea de vită tocată sau friptura – nu a fost legată de aceleași daune cognitive.

„Atunci când nu este procesată, cu moderație, carnea roșie este de fapt ok”, a spus ea.

Limitele studiului

Rezultatele au fost observaționale și, prin urmare, nu arată că consumul de carne roșie procesată cauzează definitiv demența, spune Dr. Uma Naidoo, psihiatru și director de psihiatrie nutrițională și a stilului de viață la Massachusetts General Hospital despre limitele studiului.

Snyder a recunoscut, de asemenea, că în timp ce studiul, care a fost efectuat într-un grup de profesioniști din domeniul sănătății în majoritate albi și cu un nivel socioeconomic ridicat, nu poate reprezenta populația mai largă a SUA, acesta indică totuși direcția generală a reducerii consumului de carne roșie procesată ca modalitate de îmbunătățire a sănătății creierului.

Ce să mâncați în loc de carne roșie procesată

Una dintre principalele concluzii ale lui Naidoo în urma studiului a fost că oamenii ar trebui să caute alimente integrale și proaspete pe cât posibil.

„Cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât mai bine”, a spus Naidoo. „Porții bune de legume și fructe aduc fibre, nutrienți, minerale și vitamine organismului și creierului”.

Ea a subliniat cercetările care arată că dietele cu alimente integrale și proaspete sunt legate de o durată de viață mai lungă și de reducerea problemelor de sănătate.

Naidoo a oferit, de asemenea, sugestii pentru persoanele care nu au acces regulat la alimente integrale și proaspete.

Conservele de pește și fasole, precum și legumele congelate, pot fi surse accesibile de proteine și alți nutrienți pentru persoanele care caută alternative la carnea roșie procesată.

Fasolea la conservă poate fi scursă și clătită pentru a reduce conținutul de sodiu, iar legumele congelate pot servi ca alimente integrale, deoarece sunt congelate instantaneu la maturitate maximă. Chiar și așa, Naidoo recomandă căutarea de opțiuni cu conținut scăzut de sodiu pentru cei care decid să adauge aceste alimente la dieta lor.

„Nu trebuie doar să mâncați alimente proaspete și sănătoase, ci aveți nevoie și de un stil de viață sănătos – suficient somn, exerciții fizice, contact social și activități de petrecere a timpului liber. Toate aceste lucruri lucrează împreună pentru o stare de sănătate mai bună”, a spus și dr. Yian Gu, profesor asociat de științe neurologice la Centrul Medical al Universității Columbia din New York.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut