joi, aprilie 25, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateArhiepiscopul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dumbrava din Alba: Un...

Arhiepiscopul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dumbrava din Alba: Un diacon a fost hirotonit preot

Date:

Știri relevante

spot_img

Arhiepiscopul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dumbrava din Alba. În cadrul slujbei, un diacon a fost hirotonit preot.

„Pe data de 21 ianuarie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud. La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Constantin Rohan a fost hirotonit preot.

Arhiepiscopul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dumbrava din Alba: Un diacon a fost hirotonit preot

În Duminica a XXXII-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și „a lui Zaheu vameșul”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dumbrava, protopopiatul Aiud.

Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta așezământului.

Citește și: Arhiepiscopul Irineu a botezat un băiețel la Cistei. Ce i-a dăruit după Taina Sfântului Botez

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Constantin Rohan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Zagăr, protopopiatul Sighișoara. Obștea monahală de la Dumbrava se află sub oblăduirea maicii stareţe Mina Cerceş şi sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Vasile Crişan.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Poate și noi am auzit multe despre Iisus din Nazaret, despre Hristos Domnul, Suveranul universului, Biruitorul etern al iadului și al morții, dar niciodată nu L-am văzut.

Dacă nu L-am cunoscut încă, în mod cert, suntem neliniștiți, nesatisfăcuți și foarte zbuciumați. Oare nu dorim și noi, ca Zaheu, vameșul din Ierihon, să știm exact cine este Iisus Hristos și ce putem obține în prezența Lui?

Atunci, să ne ridicăm deasupra tumultului mulțimii, să ne desprindem de cei din jur și să privim direct spre Iisus Hristos Care a venit pe pământ să caute și să mântuiască pe cel pierdut. Dacă-L primim, El vine la noi și ne aduce toate comorile, splendorile și mângâierile Împărăției Sale.

În prezența Sa iubitoare, eu și tu și fiecare dintre noi poate să audă chiar din gura Mântuitorului aceste minunate cuvinte: «Astăzi s-a făcut mântuire casei tale»”.

Mănăstirea „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava a fost înființată în anul 1996, fiind ridicată pe un teren donat de către localnicii satului.

Citește și: FOTO Arhiepiscopul Irineu a vizitat persoanele vârstnice de la Căminul din Bărăbanț: I-a îmbărbătat

Aici, în anul 1703, a fost martirizat preotul ortodox Ioan, în timpul prozelitismului uniatist, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Vechiul locaș de închinare a fost edificat în perioada 1996-2002, pictura bisericii prezentând numeroase elemente ale stilului bizantin.

Ansamblul monahal a fost construit în formă de cetate, cu clopotniță la intrare. Piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost așezată la 26 octombrie 2009. Slujba de târnosire a fost săvârșită de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, în data de 13 mai 2018”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Alba Iulia.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut