luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieArma secretă „a lui Coandă” cu care România a băgat frica în...

Arma secretă „a lui Coandă” cu care România a băgat frica în ruși. Se spune că ar fi topit tancuri

Date:

Știri relevante

spot_img

Laserul lui Coandă este probabil una dintre cele mai circulate legende urbane în România şi chiar dacă au trecut peste 40 de ani de la presupusa folosire a “armei secrete a României”, povestea a rămas la fel de interesantă.

Care a fost adevărul despre „Laserul lui Coandă”, care i-ar fi speriat pe sovietici. Totul are legătură cu ce se întâmpla acum mai bine de 50 de ani, când Cehoslovacia era invadată de către ruși și aliații acestora din Pactul de la Varșovia.

Arma secretă „a lui Coandă” cu care România a băgat frica în ruși

După cum bine știam din istorie, Primăvara de la Praga avea să fie înăbușită de o armată de peste 5.000 de tancuri și 200.000 de soldați venite din numeroase țări, anume URSS, RDG, Polonia, Ungaria și Bulgaria.

Atunci a apărut o legendă care spunea că și România era pe lista sovieticilor pentru atac și unii au spus că a existat o armă incredibilă cu care Ceaușescu i-a speriat pe sovietici, anume laserul lui Coandă.

Citește și: O armă a dacilor a băgat frica în soldații romani. De teamă, și-au modificat armurile

Este vorba despre o armă deosebit de fatală, de care rușii s-ar fi temut și ar fi renunțat la mai ataca România, chiar dacă erau nemulțumiți că Ceaușescu s-a opus vehement intrări în Cehoslovacia.

Laserul lui Coandă ar fi fost în realitate un tun mobil transportat de un întreg vagon de tren și care ar fi putut să facă obiectele să explodeze.

Conform legendei, apariția acestei arme letale s-ar fi făcut la granița României în anul 1968 și ea ar fi fost cărată de o garnitură de tren cu alte 20 de vagoane, potrivit fanatik.ro.

Arma se afla într-un astfel de vagon, în timp ce toate celelalte aveau doar rolul de alimentare. 

Anumite surse independente au transmis că această armă a topit câteva tancuri şi un avion sovietic în 1968, dezvoltând o temperatură cuprinsă între 15.000 şi 20.000 de grade Celsius. 

Un student de la Institut a povestit tot

Inginerul Drăghici a povestit o anecdotă despre laserul care a făcut vâlvă în România, dar și peste hotare.

Studenții foarte buni din perioada aceea erau absorviți de Institut, unuia dintre ei i s-a propus chiar să vină să lucreze la INCREST, dar acesta a pus condiția de a lucra și el la laser.

Citește și: Șeful Armatei spune că românii trebuie pregătiți pentru război: „Populația trebuie să se îngrijoreze”

După multe luni, i s-a arătat doar ușa în spatele căreia se afla râvnitul laser. Aceasta a descoperit cu stupoare că acea cameră era una de depozitare pentru personalul responsabil cu igiena și curățenia, astfel dându-și seama că laserul nu a existat niciodată.

Adevărul din spatele laserului lui Coandă

Această teorie a fost cultivată și de securitate, totul cu scopul de a-l face pe Ceaușescu să pară mult mai puternic decât a fost în realitate și să-i liniștească pe oamenii speriați de un atac.

Dar conform celor care l-au cunoscut pe Henri Coandă, acesta nu ar fi avut de ce să construiască o astfel de armă deoarece era orientat științific spre cu totul altul domeniu, mai precis către fizica fluidelor și nu către construcția unor arme de distrugere în masă.

Citește și: Ministrul Apărării din Germania, semnal de alarmă pentru Europa: „Putin ar putea extinde războiul din Ucraina”

Nu există dovezi care să arate că rușii au intrat în România și nici că a existat un astfel de laser extraordinar, potrivit a1.ro.

Totuși, aceste arme au devenit o realitate în ziua de astăzi, lucru demonstrat după ce o navă a Marinei Statelor Unite a doborât o dronă cu un tun cu laser, totul în Oceanul Pacific în anul 2020.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut