luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieBani mai mulți pentru salariații români, din 2024. De când se implementează...

Bani mai mulți pentru salariații români, din 2024. De când se implementează salariul minim european

Date:

Știri relevante

spot_img

Bani mai mulți pentru angajații români, din 2024. Specialiştii vor să afle care ar fi impactul aplicării măsurii în România şi cu cât ar creşte veniturile românilor. 

Un specialist din Ministerul Muncii a explicat, luni, care sunt variantele de salarii pe care se lucrează.

Bani mai mulți pentru salariații români, din 2024. De când se implementează salariul minim european

Este vorba despre o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația națională până la jumătatea lunii noiembrie a acestui an. 

În prezent, la Ministerul Muncii sunt analizate mai multe variante, însă cel mai probabil se va merge cu varianta 50% din salariul mediu pe țară. 

Este vorba despre o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația națională până pe data de 15 noiembrie a acestui an. 

“În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru. 

Dacă ne uităm la România, noi am făcut pași importanți pentru adecvarea acestor salarii minime brute pe țară garantate în plată. 

Spre exemplu, în anul 2023, din octombrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată a devenit 3300 de lei, în timp ce salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 lei.

Citește și: Ce categorie de angajați români rămân fără 1.000 lei din salariu în 2024? Pierd și fără bonuri de masă

Această directivă cere ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie măcar 50% din salariul mediu. Se vede că s-a apropiat foarte mult acest salariu minim de acest salariu mediu. 

Dacă ne uităm, totuși, și din iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.700 lei. Aceasta este o decizie pe care a luat-o Guvernul României în Consiliul Național tripartit din care fac parte de asemenea și sindicatele și patronatele.

Pe de altă parte, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în 2024 este de 7567 de lei, ceea ce înseamnă, din nou, o apropiere foarte mare a salariului minim de salariul mediu, așa cum cere această directivă europeană la care se lucrează pentru transpunere la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Acestea sunt cifrele brute pe care le utilizăm și pe care le utilizează și agenții economici în momentul în care fac plățile către angajați și către bugetul asigurărilor sociale de stat și, de asemenea, către celelalte instituții care au impuneri”, a explicat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii, luni, la Antena 3 CNN.

În România, în prezent sunt peste 1.000.000 de angajați plătiți cu salariul minim pe economie.

Cum a apărut inițiativa implementării salariului minim european?

Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată în 2022 de Parlamentul European, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Momentul “zero” al inițiativei a fost anul 2017, când întreg ansamblul instituțional al Uniunii Europene a proclamat Pilonul european al drepturilor sociale. 

Uniunea Europeană vrea să stabilească un “salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Cel mai mare salariu minim din Europa este de 7 ori cât cel mai mic. Pe ce loc se află România

Potrivit ultimelor date statistice centralizate la nivel european, țările sunt împărțite în 3 grupuri în ceea ce privește nivelul salariului minim.

Grupa 1 include țări în care salariul lunar variază între 399 EUR și 840 EUR, top care include România și Polonia.

Citește și: România e obligată de UE să implementeze salariul minim european. Despre ce sumă ar fi vorba

În cea de-a doua grupă sunt incluse țări în care salariile minime sunt cuprinse între 887 și 1.304 EUR/lună, iar în a treia cele de peste 1.700 EUR/lună.

Astfel, discrepanțele dintre salariile minime sunt uriașe, de aproape 2.000 de euro pe lună (1.988 euro diferența dintre salariul minim din Bulgaria și cel din Luxemburg care este de 2.387 de euro).

Altfel spus, cel mai mare salariu minim din Europa este de aproape 7 ori mai mare decât cel mai mic.

Prima grupă

Astfel, în prima grupă salariile minime sunt următoarele:

Bulgaria 399 EUR

Ungaria 579 EUR

România 606 EUR

 Letonia 620 EUR

Croația 700 EUR

Slovacia 700 EUR

Republica Cehă 717 EUR

Estonia 725 EUR

Polonia 746 EUR

Malta 835 EUR

Lituania 840 EUR

A doua grupă

În cea de-a doua grupă sunt incluse:

Portugalia 887 EUR

Spania 1.176 EUR

Slovenia 1.304 EUR

A treia grupă

Cea de-a treia grupă conține cele șase state în care salariul minim depășește 1.700 de euro:

Franța 1.709 EUR

Irlanda 1.910 EUR

Olanda 1.934 EUR

Belgia 1.955 EUR

Germania 1.981 EUR

Luxemburg 2.387 EUR

De la 1 ianuarie 2023, și în România s-a majorat salariul minim pe economie, inclusiv la firmele private. Creșterea față de anul 2021 este de 10,9 %.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut