joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateBiblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi restaurată. Guvernul a anunțat investiția

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi restaurată. Guvernul a anunțat investiția

Date:

Știri relevante

spot_img

Ministra Culturii a anunțat, joi, că Guvernul a aprobat un nou program de investiţii, „Temelii culturale”, pe care l-a propus pentru salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri noi. Printre clădirile care vor beneficia de investiții se regăsește și Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Ministra Culturii Raluca Turcan a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, printr-un memorandum, un nou program de investiţii, „Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri noi, cu destinaţie culturală.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi restaurată. Guvernul a anunțat investiția

Ea a adăugat că investiţiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi din fonduri naţionale. Costul total net al proiectului propus este estimat la cca. 262 mil. euro (inclusiv administrare proiect).

La acesta, se adaugă taxele şi impozitele aferente, percepute pe teritoriul României, conform documentului aprobat în şedinţa Executivului.

„Guvernul a aprobat azi un nou program de investiţii, “Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri noi, cu destinaţie culturală!”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook.

Citește și: Ciolacu ar vrea să facă referendum pentru a exploata aurul de la Roșia Montană: „Să vedem dacă e oportun”

Ea a mai spus că proiectul aprobat, pregătit împreună cu Ministerul Finanţelor, înseamnă realizarea următoarelor investiţii:
 
– construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, din Bucureşti.
 
– restaurarea şi modernizarea în integralitate a Operei Naţionale Române din Bucureşti şi construirea unui depozit de decoruri.
 
– restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, din Târgu-Jiu.
 
– restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naţionale a României.
 
– consolidarea, restaurarea şi amenajarea sediului Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.
 
– restaurarea parţială la interior şi refacerea unor instalaţii la Ateneul Român.
 
– restaurarea şi amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, jud. Constanţa, şi amenajarea terenului aferent.
 
– restaurare şi punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela şi anexele) de la Tescani, jud. Bacău – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Naţional „George Enescu”.
 
– consolidarea şi restaurarea Casei Samurcaş din cadrul Muzeului Ţăranului Român.
 
– restaurarea şi punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni – Complexul Naţional Muzeal „Moldova” din Iaşi.
 
– consolidarea, restaurarea şi amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau – spaţiu cultural al Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti.
 
– restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.
 
– consolidarea, restaurarea şi amenajarea sediului Administraţiei Fondului Cultural Naţional, din Bucureşti”, a mai explicat Raluca Turcan.
 
Ea a adăugat că investiţiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi din fonduri naţionale.
 
„În prezent, sunt în curs de implementare prin structura specializată a Ministerului Culturii, trei proiecte finanţate în cadrul a trei împrumuturi contractate de România, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare cumulată de 410,4 mil. EUR, ale căror obiective sunt restaurarea şi reconstrucţia unor obiective clasate ca monumente istorice de importanţă naţională şi clădiri de interes cultural.

Citește și: Un liceu din Alba, evacuat de urgență! Muncitorii care lucrau la clădire au descoperit o bombă de calibru 50 mm

Dintre acestea au fost deja finalizate lucrările de consolidare şi restaurare pentru 13 monumente istorice (printre care Palatul Culturii din Iaşi, Muzeul Naţional de Artă – Palatul Regal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Muzeul Naţional „Grigore Antipa”, Casa Albastră – Sibiu, Muzeul Ţăranului Român etc.), precum şi lucrările de construcţie şi/sau reabilitare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” – Bucureşti, a Bibliotecii Naţionale şi a Teatrului Maghiar din Cluj”, arată memorandumul cu tema: acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul „Temelii culturale”, care vizează salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinaţie culturală.

Sursa citată mai spune, că „sectorul cultural are în continuare nevoie stringentă de investiţii, mai ales în cazul construcţiilor de mare anvergură aflate într-o stare precară şi imposibil de finanţat din surse nerambursabile din cauza limitării cuantumului, care poate fi accesat şi/sau din cauza neîndeplinirii cumulative a condiţiilor solicitate de ghidul solicitantului”.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut