vineri, iulie 19, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitate„Când pleacă mama, parcă rămân fără aer”. Tot mai mulți părinți din...

„Când pleacă mama, parcă rămân fără aer”. Tot mai mulți părinți din România pleacă peste hotare, în speranța unui trai mai bun

Date:

Știri relevante

spot_img

Potrivit unui studiu recent realizat de Salvați Copiii România, tot mai mulți părinții aleg să plece în străinătate în căutarea unor condiții de trai mai bune pentru ei și familiile lor. Odată plecați, rar se mai întorc acasă din cauza muncii.

Sondajul a fost realizat în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară.

Tot mai mulți părinți din România pleacă peste hotare, în speranța unui trai mai bun

Principalele țări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%), iar Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%) în cazul bărbaților, conform studiului național realizat de Salvați Copiii.

În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, unul dintre cele majore este lipsa banilor alocați drumului până în România.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului naţional realizat de organizaţie, majoritatea copiilor, în proporție de 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile, 7% o dată/săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar.

Date relevante din sondajul în rândul beneficiarilor programului Salvaţi Copiii:

– 48% dintre părinţii care lucrează peste hotare vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară.

– Motivele menţionate pentru situaţia părinţilor care nu pot veni în ţară ţin de lipsa posibilităţilor financiare corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (vacanţa de Paşte, vacanţa de Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua concediu în perioada verii.

Un procent mic al părinţilor îi iau pe copii peste hotare în această vară şi, din păcate, există şi părinţi care ţin legătura doar sporadic cu copiii din ţară.

– Dintre părinţii care se întorc în ţară, 74% îşi făcuseră din luna iulie planuri de vacanţă cu copiii.

– Dintre părinţii care se întorc în ţară, 42% au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul (discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii), 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% – rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% – rezolvarea a diferite probleme medicale.

Ancheta a fost realizată prin intervievarea aparţinătorilor – fie rude/alte persoane în grija cărora au rămas copiii, fie părintele rămas în ţară.

„Când pleacă mama, parcă rămân fără aer”

„De fiecare dată când pleacă mama, parcă rămân fără aer… e ceva greu, aici, în piept, care nu mă lasă să respir. Dacă n-aș reuși să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aș plânge întruna. Așa, măcar o văd și îi povestesc mereu ce fac, ce note iau, îi zic când mă supără bunicul, când mă cert la școală cu E., prietena mea. Și ea mereu îmi ia apărarea”, a declarat Alina, unul din copiii din programele organizației.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate.

Conform estimărilor, per total 184.000 dintre aceştia sunt total lipsiți de îngrijirea directă a părinților, având fie ambii părinți, fie părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).

Organizația Salvaţi Copiii anunță că pe parcursul lunii august, va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară, cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, potrivit adevarul.ro.

author avatar
Valentina Curac
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut