miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuBlajCardinalul Lucian, despre vizita lui Iohannis la Blaj: „Are o importantă valoare...

Cardinalul Lucian, despre vizita lui Iohannis la Blaj: „Are o importantă valoare simbolică pentru Biserica Greco-Catolică”

Date:

Știri relevante

spot_img

Cardinalul Lucian a declarat, despre vizita lui Iohannis la Blaj, că are o importantă valoare simbolică pentru Biserica Greco-Catolică.

Cardinalul Lucian Mureşan a afirmat, miercuri, la un eveniment dedicat comemorării a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la Blaj, că prezenţa preşedintelui României în Catedrala Arhiepiscopală din “Mica Romă” are o “importantă valoare simbolică”.

Cardinalul Lucian, despre vizita lui Iohannis la Blaj: „Are o importantă valoare simbolică pentru Biserica Greco-Catolică”

“Prezenţa Excelenţei voastre, preşedintele României, în catedrala Blajului are o importantă valoare simbolică pentru întreaga Biserică Greco-Catolică şi ar fi de dorit pentru întreaga societate românească de recunoaştere la cel mai înalt nivel al statului român a meritelor Bisericii Greco-Catolice, de asumare onestă a trecutului şi de reparaţie morală pe care o aşteptăm de 75 de ani.

Citește și: Iohannis, în Catedrala de la Blaj: „Avem datoria de a nu îi uita pe cei care au deşteptat conştiinţa românilor”

Această reparaţie morală care este necesară pentru purificarea memoriei, aşa cum ne-a învăţat sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, este singura cale de vindecare a rănilor trecutului comise printr-un act profund imoral şi abuziv al statului totalitar, încălcând dreptul sacru la libertatea religioasă”, a spus Arhiepiscopul Major şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Cardinalul Lucian Mureşan i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis, prezent la eveniment alături de soţia sa, Carmen Iohannis, pentru acest “act de nobleţe şi de normalitate”.

“Nădăjduim că gestul Excelenţei voastre va inspira clasa politică din România în asumarea şi în repararea nedreptăţilor din timpul comunismului, ale cărui consecinţe continuă să afecteze negativ viaţa Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Principiul roman ‘opus justitiae pax’ ne arată că perpetuarea nedreptăţii nu poate fi niciodată calea pentru zidirea armonioasă a societăţii”, a adăugat Cardinalul Lucian Mureşan.

Acesta a mulţumit preşedintelui şi statului român pentru instituirea anului 2025 ca “An Cardinal Iuliu Hossu”, precum şi pentru promulgarea legii privind Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Cluj-Napoca.

Miercuri, la Blaj, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” a avut loc evenimentul “Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănţuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

Printre invitaţi s-au aflat preşedintele Klaus Iohannis, care a şi rostit o alocuţiune, şi soţia sa, Carmen Iohannis.

La eveniment au mai fost prezenţi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, oficialităţi judeţene şi locale, parlamentari.

Klaus Iohannis nu este la primul discurs în Catedrala Greco-Catolică “Sfânta Treime”.

Citește și: Părintele Ioan Cismaș a trecut la cele veșnice! A fost slujitor al parohiei greco-catolice Dumitra timp de 29 de ani

A mai fost prezent şi în 2015, prilej cu care a subliniat şi atunci jertfa episcopilor greco-catolici martiri sub regimul comunist şi i-a înmânat Cardinalului Lucian Mureşan Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer.

În 1 decembrie 1948, Biserica Română Unită cu Roma, care număra în jur de 1,8 milioane de credincioşi, a fost scoasă în afara legii, prin Decretul nr. 358. Prin Decretul Lege nr. 9 din 31 decembrie 1989 s-a abrogat Decretul nr. 358/1948 şi s-a recunoscut oficial Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. 

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut