Care sunt rutele ocolitoare disponibile după ce Valea Oltului se va închide. Anunțul CNAIR.
În mijlocul sezonului estival, autoritățile iau o decizie care stârnește discuții: Valea Oltului va fi închisă circulației, pe timp de zi, între 8 iulie și 9 august, pentru defrișări pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești.
Care sunt rutele ocolitoare disponibile după ce Valea Oltului se va închide
Vestea îi afectează nu doar pe românii care vor să plece în vacanță, ci și pe cei care transportă marfă din sudul, în nordul țării și mai departe, în Europa. Traficul va fi deviat pe rute alternative, care vor fi sufocate – practic – de mașini.
Construcția autostrăzii Sibiu – Pitești impune niște sacrificii, a explicat ministrul Transportului – odată cu anunțul închiderii circulației pe Valea Oltului. Pe lotul 2 Boița – Cornetu trebuie tăiați arbori care ar putea cădea pe drum.
Citește și: Comunitățile din Șona și Mihalț, egalitate absolută la cea de-a doua etapă „Cultură pentru Cultură”
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Repet: vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări. Trebuie sa fie tăiați acești arbori care riscă, în mare măsură, să ajungă pe carosabil și să pună în pericol siguranța circulației.”
Asociația Pro Infrastructură vine însă cu o precizare importantă.
Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructură: „E vorba de închiderea circulației nu pentru lucrări, ci pentru a intra cu forezele pentru studiul geotehnic și a face partea de proiectare și după aceea vor fi lucrarile. Rămâne de văzut dacă și în perioada lucrărilor vor fi restricții.”
Restricția de circulație va fi impusă doar pe timp de zi, între 8 iulie și 9 august. Vineri vor fi anunțate rutele alternative, pe unde șoferii vor trece Carpații. Cei din București, de pildă, pot ajunge în Transilvania pe Valea Prahovei, sau în Banat, pe cea a Jiului.
Ocolul este uriaș
Din Râmnicu Vâlcea ocolul care trebuie făcut pentru a ajunge în Sibiu este uriaș. Autoritățile se gândesc să îi direcționeze pe șoferi pe traseul Târgu Jiu – Simeria – Sibiu. Drumul se va lungi cu 265 de kilometri și va dura cu 3 ore și 40 de minute mai mult.
Pentru mașinile mici, o altă variantă ar fi Transfăgărășanul – aproape 100 de kilometri în plus, dar având în vedere dificultatea traseului durata va crește cu 2 ore și 20 de minute.
Citește și: Un moț a încălcat ordinul de protecție și și-a „vizitat” fosta soție. A fost reținut de polițiști
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii își propune totuși să le permită celor care locuiesc chiar pe Valea Oltului să ajungă acasă, cu mașina, între anumite intervale orare.
Autostrada care ar trebui să ne scape pe toți de griji are termen de finalizare în toamna anului 2027. Un tronson este gata, două se află în construcție, și încă două – abia în proiectare.
Rutele ocolitoare anunțate de CNAIR
Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 tone aflate în tranzit:
Pentru relaţia Bucureşti – Veştem (Sibiu) şi retur:
Bucureşti → A3 → Ploieşti → DN1A → Braşov → DN 1 → Veştem – intersecţie cu DN 7
Pentru relaţia Piteşti – Braşov şi retur:
Piteşti → DN73 – A3 → Râşnov → Braşov
Pentru relaţia Bucureşti – A1 Simeria (precum şi zonele de vest, centru şi nord ale ţării) şi retur:
Bucureşti → A1 → Piteşti → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
Totodată pentru această relaţie sunt propuse şi următoarele variante alternative:
Bucureşti → A1 → Piteşti → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Filiaşi → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
Bucureşti → A1 → Piteşti → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
Bucureşti → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Filiaşi → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
Bucureşti → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
Circulaţia vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea şi punctul de lucru de la km 242 + 600, precum şi între Sibiu/Boiţa şi punctul de lucru de la km. 250 + 000 se va desfăşura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare.
Pentru autovehiculele cu MTMA < 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naţionale şi judeţene din proximitatea sectorului închis circulaţiei pe DN7.
”În intervalele orare 7:30 – 8:00 şi 16:30 –17:00 executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localităţile din proximitatea acestuia. Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanţilor la trafic sau a personalului implicat în desfăşurarea lucrărilor”, au mai precizat reprezentanţii CNAIR.