vineri, iulie 5, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitate„Casă nouă” pentru copiii din localitatea Seleuș, cu ajutorul fondurilor europene. Regiunea...

„Casă nouă” pentru copiii din localitatea Seleuș, cu ajutorul fondurilor europene. Regiunea Centru continuă îmbunătățirea accesului la serviciile de calitate în educație

Date:

Știri relevante

spot_img

În Regiunea Centru continuă, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de îmbunătățire a accesului egal la serviciile de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții. Este al doilea contract de finanțare semnat prin intermediul programului PR Centru 2021-2027, prin care  UAT Comuna Daneș se asigură că și copiii din localitatea Seleuș vor avea condiții mult mai bune pentru a se integra într-un sistem educațional modern, cu o infrastructura necesară unui proces educațional calitativ și atractiv în zona rurală, menit să contribuie la creșterea ratei de participare la toate nivelurile de educație și la reducerea abandonului școlar.

O clădire modernă pe două niveluri, noi săli de clasă adaptate celor mici, cu cabinet medical modern, spații exterioare de joacă amenajate și totodată mai multe locuri pentru copiii din Seleuș – Comuna Daneș se vor realiza în urma implementarii proiectului finanțat prin Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Mosora Nicolae, reprezentând Comuna Daneș în calitate de beneficiar și de Simion Crețu, Director general ADR Centru, care reprezintă instituția finanțatoare.

„Casă nouă” pentru copiii din localitatea Seleuș, cu ajutorul fondurilor europene. Regiunea Centru continuă îmbunătățirea accesului la serviciile de calitate în educație

Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 6 – O regiune educată, Intervenția 6.1.1 –  Învățământul antepreșcolar și preșcolar, bugetul proiectului incluzând aproape 2 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru realizarea activităților propuse. Concret, valoarea totală a contractului de finanțare este de 11.615.292 lei, din care suma de 9.430.444,42 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Pe parcursul celor 70 de luni estimate de beneficiar ca fiind necesare pentru finalizarea amplului proiect, se va realiza o infrastructura educațională de la zero. Noua clădire a grădiniței va fi construită pe 2 niveluri, având o suprafață construită de aproape 516 mp iar atât parterul cât și etajul vor oferi copiiilor un spațiu adecvat și prielnic desfășurării activității. Fiecare din aceste niveluri ale clădirii va avea 3 săli de grupă și 2 grupuri sanitare, la care se adaugă o zonă de primire a copiilor, spații administrative, birouri și un cabinet medical modern utilat.

De asemenea, pentru completarea, spațiilor exterioare de joacă vor fi amenajate două zone de terasă semi-acoperite. Astfel, noua clădire a grădiniței va beneficia de spații bine luminate, cu un randament energetic corespunzător, va fi o clădire izolată conform standardelor în vigoare pentru creșterea eficienței energetice, dotată cu instalații și echipamente de ultimă generație, inclusiv instalații de producere a energiei din surse regenerabile.

Tot cu ajutorul fondurilor nerambursabile se vor dota cele 6 săli de clasă cu mobilier nou, ergonomic, specific învățămantului preșcolar, adaptat inclusiv nevoilor copiilor cu cerințe speciale locomotorii. De aemenea se vor achiziționa și echipamente TIC, jucării, un balansoar exterior și un lift de interior, așa încât cei peste 120 de copii să beneficieze de cele mai bune condiții de desfășurare a activității educaționale, cu scopul reducerii abandonului școlar și creșterea calității actului educațional.

Se va pune accent și pe modernizarea spațiului exterior, curtea imobilului  urmând a fi amenajată cu spații verzi pentru recreere, alei pentru plimbare și un spațiu delimitat de pavaj din covor cauciucat pentru protecția copiilor în timpul jocului.

Educația joacă un rol esențial în viața noastră, încă de la o vârstă fragedă, ne dezvoltă valori, ne formează ca oameni, ca buni cetățeni în societate, ne croiește drumul în viață, îmbunătățește șansele de reușită ale unui individ și ajută la combaterea sărăciei. Mai mult, aceasta este singura cale prin care noi ne ducem mai departe normele, valorile și învățăturile acumulate de-a lungul timpului.

Cu toții știm că o educație bună începe de timpuriu și se va vedea pe întreaga durată de viață a unui om. Cu ajutorul fondurilor nerambursabile, în urma implemetării proiectului,  mai mult de 120 copii de la grădiniță dar și educatorii lor, vor beneficia de un actl educațional de calitate, ce se va desfășura  într-o clădire nouă, care va oferi un spațiu adaptat și suficient celor mici, cu spații de joacă și echipamente moderne care să-i ajute să se dezvolte frumos.

În acest fel tot mai mulți copii din Regiunea Centru vor beneficia de o educație adecvată și sigură”,  a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Context proiect:

În multe zone rurale, accesul la educația de calitate, în special pentru copii mici, preșcolari, poate fi limitat din cauza lipsei de instituții adecvate, cum ar fi gradinițele. Infrastructura educațională în zonele rurale în multe cazuri este învechită sau necorespunzatoare, ceea ce poate afecta calitatea învățământului.

Este și cazul  Grădiniței actuale din localitatea Seleuș, care prezintă deficiențe majore în ceea ce priveste conformitatea cu normativele în vigoare, iar în urma expertizei realizate pentru evaluarea stării clădirii, s-a concluzionat că este necesară demolarea acesteia.

Proiectul implementat cu fonduri nerambursabile, de construire a unei noi grădinițe, are un rol important în viața comunității, deoarece va asigura atât siguranța și confortul copiilor, cât și creșterea calității actului educațional.

După finalizarea investiției propuse spre finanțare, în localitatea Seleuș – Comuna Daneș, Grădinița va fi o clădire modernă și complet dotată pentru copiii înscriși, cu respectarea normelor în vigoare. Gradul de participare la educație va crește, deoarece după implementarea proiectului vor fi disponibile 6 grupe de preșcolari care vor beneficia de spații de învățământ suficiente și de înaltă calitate, pentru toți membri comunității.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut