joi, aprilie 24, 2025
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieCastrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul Guvernatorilor și Domus I din Alba...

Castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul Guvernatorilor și Domus I din Alba Iulia, parte a Sitului Apulum, înscrise pe lista UNESCO

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

Castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul Guvernatorilor și Domus I din Alba Iulia, parte a Sitului Apulum, înscrise pe lista UNESCO.

𝐒𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐀𝐩𝐮𝐥𝐮𝐦: 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐚 𝐗𝐈𝐈𝐈-𝐚 𝐆𝐞𝐦𝐢𝐧𝐚, 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬̦𝐢 𝐃𝐨𝐦𝐮𝐬 𝐈 (𝐬𝐭𝐫. 𝐓𝐫𝐚𝐢𝐚𝐧) 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐀𝐥𝐛𝐚 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐚, 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐛𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 „𝐅𝐫𝐨𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐈𝐦𝐩𝐞𝐫𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧-𝐃𝐚𝐜𝐢𝐚” (𝐅𝐑𝐄-𝐃𝐚𝐜𝐢𝐚) 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬𝐞 𝐩𝐞 𝐋𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥 𝐔𝐍𝐄𝐒𝐂𝐎.

Castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul Guvernatorilor și Domus I din Alba Iulia, parte a Sitului Apulum, înscrise pe lista UNESCO

În cadrul dosarului Frontiers of the Roman Empire – Dacia, din județul Alba au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial mai multe situri organizate în cadrul a două sectoare, printre care și situl Apulum: Castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul Guvernatorilor și Domus I (str. Traian) din Municipiul Alba Iulia.

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO recunoaște, atât Valoarea Universală Excepțională a rețelei de situri arheologice romane ce compun FRE-Dacia, cât și eforturile României de a construi un sistem coerent și eficient de protecție și gestiune a acestora.

România se alătură, astfel, celor 6 țări care au înscris deja segmente ale Frontierelor Imperiului Roman – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Germania, Austria, Slovacia – și sperăm, unei familii ce se va extinde în viitor cu alte țări din Europa, Africa și Asia Mică.

Citește și: Apulum, cel mai important sit roman ce va fi inclus în Patrimoniul Mondial, în dosarul „Frontierele Imperiului Roman-Dacia”

Cu o lungime de peste o mie de kilometri, FRE–Dacia este cel mai mare segment al Frontierelor Imperiului Roman cuprinzând atât sectoare terestre, cât și fluviale, caracterizate prin tipuri, amplasări și densități variate de instalații militare distribuite în teritoriu. ICOMOS, organism consultativ al UNESCO, a apreciat bunul serial deoarece:

– contribuie la prezentarea schimbului de valori umane și culturale la apogeul Imperiului Roman, respectiv a dezvoltării arhitecturii militare și a cunoștințelor și competențelor tehnice de construcție și de management al teritoriului;

– constituie o mărturie excepțională a extinderii maxime a puterii Imperiului Roman prin consolidarea frontierelor sale nordice și reprezintă o manifestare fizică a politicii imperiale de expansiune;

– atestă versatilitatea și sofisticarea modului în care romanii s-au raportat la topografia și climatul locale, în contextul politic, militar și social al vremii, în partea de nord a imperiului.

URMĂREȘTE-NE ȘI PE GOOGLE NEWS

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_imgspot_img

Ultimele știri

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut