miercuri, noiembrie 29, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCât câștigă un pompier în România? Ce salariu au „eroii” care intervin zi...

Cât câștigă un pompier în România? Ce salariu au „eroii” care intervin zi de zi pentru a salva vieți

Date:

Știri relevante

spot_img

Pompierii sunt în serviciul public și joacă un rol vital în asigurarea siguranței și protecției comunităților în care trăiesc și lucrează.

Meseria de pompier este una nobilă și implică mult mai mult decât stingerea incendiilor. Aceasta cere dedicare, o pregătire riguroasă și chemarea de a proteja și a servi comunitatea.

Cât câștigă un pompier în România?

Pompierii își pun viața în pericol la fiecare intervenție, atunci când intră în flăcări pentru a salva viața cuiva ori când se cațără la înălțimi impresionante pentru a salva un biet animal speriat.

Aceștia sunt instruiți pentru a face față unei game variate de situații de urgență. Aceasta include tehnicile de stingere a incendiilor, acordarea primului ajutor, evacuarea și salvarea persoanelor, manipularea substanțelor periculoase și multe altele. Pregătirea continuă este esențială pentru ca pompierii să fie gata oricând să răspundă eficient la orice situație.

Citește și: Se strânge robinetul în Alba: „Resursele din rezervoare se epuizează rapid”. Care sunt localitățile care vor primi apă cu rația

Meseria de pompier implică uneori riscuri semnificative și situații stresante. Aceștia trebuie să fie pregătiți pentru a face față unor condiții dificile. Meseria este una extrem de dificilă din cauza mediului de lucru periculos și pentru că se lucrează mereu sub presiunea timpului.

Pompierii sunt adesea priviți ca eroi pentru curajul și sacrificiul lor în situațiile de urgență. Aceștia pot pune în pericol propria siguranță pentru a salva viețile altora și pentru a proteja proprietățile.

Grilă de salarizare pompieri

Un pompier are un salariu mic la început, însă cu timpul veniturile cresc în funcţie de avansarea în grad şi de experienţa acumulată. Astfel, pompierii mai în vârstă care ajung într-un grad înalt pot câştiga un salariu mai mare

Trebuie însă menționat că la salariul de bază relativ mic al pompierilor se adaugă numeroase sporuri, iar astfel veniturile cresc.

Citește și: Gabriel Pleșa s-a întâlnit cu Ministrul Finanțelor. Discuții despre reducerea cheltuielilor bugetare: „Vor afecta negativ comunitățile”

Începând din 2020, salariile reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost majorate, pentru că li s-a acordat sporul de condiții grele de muncă și toxicitate, în valoare de 25% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o mărire cuprinsă între 200 și 400 de lei, suma brută, potrivit dailybusiness.ro.

Anii trecuți, în urma multiplelor insistențe, pompierii români au primit o majorare de 75% la salariul de funcție sau la salariul de bază, pentru zilele de sărbătoare sau de repaus săptămânal, în care ei sunt obligați să lucreze.

Citește și: Oase umane descoperite în podul unei biserici din România. Erau „păstrate” într-o cutie metalică

În anul 2023, salariul unui pompier variază între 1.661 de lei și 3.585 de lei pe lună, în timp ce salariul lunar pentru un pompier începător variază între 1.661 lei și 3.461 lei pe lună. După cinci ani de experiență în activitatea respectivă, venitul acestora se va situa între 1.738 lei și 3.643 lei pe lună, potrivit salariulmeu.org.

Astfel, conform datelor referitoare la veniturile salariale nete achitate personalului IGSU, în funcție de încadrare, salariile sunt următoarele:

  • Personal contractual cu funcții cu comandă: 6.389 lei
  • Personal contractual cu funcții fără comandă: între 2.486 lei și 5.287 lei
  • Funcționari publici: între 2.037 lei și 6.678 lei
  • Ofițeri cu funcții cu comandă: între 5.972 lei și 13.178 lei
  • Ofițeri cu funcții fără comandă: între 4.256 lei și 10.632 lei
  • Maiștri militari: 4.388 lei
  • Subofițeri: între 2.951 lei și 6.265 lei

Salariul unui pompier începător

Salariile pe care le încasează pompierii depind de gradul și experiență pe care îl au. La fel ca în alte domenii, cu cât avansezi în grad, cu atât câștigurile financiare cresc.

Astfel, un pompier începător reușește să câștige, lunar, un salariu minim pe economie, la care se adaugă și sporuri.

Citește și: Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, sărbătorit de ziua onomastică: „La mulți ani!”

Acum doi ani spre exemplu, ISU angaja 1.400 de pompieri începători. Condiția era să aibă 10 clase absolvite, să aibă între 18 și 25 de ani și să nu aibă temeri incompatibile cu meseria. Candidații trebuiau să susțină câteva probe eliminatorii în care le era testată rezistența fizică.

Chiar dacă salariile nu au fost comunicate în mod oficial la acea vreme, pompierii activi se aşteptau ca începătorii să câştige cel puţin 3.000 de lei pe lună, la care se adaugă sporurile, în funcţie de condiţiile de lucru.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut