Cât costă carnea de miel, înainte de Paște? Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele.
În 2025, prețul cărnii de miel, în România, variază în funcție de sursă și de tipul de achiziție. Mielul în viu costă între 25 și 30 de lei (prețul pentru un kilogram). În 2024, prețul în viu nu trecea de 19-20 de lei.
Cât costă carnea de miel, înainte de Paște? Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele
Pentru o carcasă trebuie să scoți din buzunare între 35 de lei și 45 de lei (tot pentru un kilogram).
În piața Obor, se mai găsesc și miei proaspăt sacrificați. Un miel întreg, care poate cântări între 12 și 15 kilograme, se vinde cu 40 de lei kilogramul. Astfel, prețul unui miel întreg poate ajunge la 600 de lei.
Românii trebuie să știe că și pe OLX, de exemplu, se vând miei. „Livrez miei (din rasa Cap Negru de Teleorman) crescuți natural pentru Paște. 40 lei/kg“, „Vindem oaie cu miel!”, „Miei suffolk disponibili începând cu data de 10 aprilie. Prețul este în funcție de greutate.
Mieii Suffolk sunt recunoscuți pentru conținutul lor ridicat de carne, cu o textură fină și suculentă, precum și pentru grăsimea lor uniform distribuită, ceea ce le conferă un gust bogat, ușor dulceag și plin de aromă“, „Vând 300 de oi cu miei! Prețul se discută la telefon sau la fața locului”, sunt câteva dintre anunțurile publicate, în aceste zile, pe OLX.
De ce este bine că consumi carne de miel
Potrivit unui sondaj realizat recent, peste jumătate dintre românii chestionați (56%) au declarat că își vor face cumpărăturile cu o săptămână înainte de Paște. Alți 18,8% au început deja pregătirile, în timp ce 17% lasă aceste achiziții pentru ultimele zile. 30,8% dintre respondenți preferă carnea de miel pentru masa de Paște, iar 9,3% optează pentru carnea de ied.
În schimb, 51% nu au o preferință clară pentru un anumit tip de carne, dar intenționează să o includă în meniu. Sondajul mai arată faptul că, deși carnea de miel este apreciată în mod tradițional în perioada Paștelui, consumul său, anual, rămâne relativ scăzut în comparație cu alte tipuri de carne.
Consumul de carne de miel, în perioada Paștelui, are atât o semnificație tradițională, cât și beneficii nutriționale. În primul rând, în tradiția creștină, mielul simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos pentru omenire.
În al doilea rând, consumul de carne de miel este o tradiție preluată din Vechiul Testament, unde evreii sacrificau un miel pentru a marca eliberarea din Egipt.
Carnea de miel conține toți aminoacizii esențiali, fiind ideală pentru menținerea masei musculare. Este o sursă excelentă de fier, zinc, fosfor și vitamine din complexul B, esențiale pentru energie și funcționarea corectă a organismului.
Carnea de miel are un gust aparte, apreciat de mulți gurmanzi, mai ales atunci când este preparată cu ierburi aromatice și condimente potrivite.
În concluzie, consumul de carne de miel de Paște nu este doar un obicei religios, ci și o alegere alimentară hrănitoare și gustoasă, care îmbină tradiția cu beneficiile pentru sănătate.