În județul Alba din România, în 2023, au fost înregistrate 74 de cazuri suspecte de o boală, din care 66 au fost confirmate. Această afecțiune a afectat în principal comunitățile nevaccinate, mai ales populația rromă, și a generat două focare, unul la Aiudul de Sus și unul la Mihalț.
În anul 2023 s-au înregistrat 74 de cazuri suspecte din care 66 de cazuri confirmate.
Au fost depistate și 2 focare, unul la Aiudul de Sus care s-a manifestat pe parcursul lunilor iunie, iulie și august și în care s-au înregistrat 29 de cazuri și 1 focar la Mihalț care s-a manifestat în lunile iulie și august și a cuprins 8 cazuri.
Câte cazuri de rujeolă s-au înregistrat în județul Alba?
Boala s-a manifestat în comunități, nu în colectivități, în principal în rândul populației rrome, nevaccinate.
În prezent în județul Alba există 1 singur caz activ confirmat și niciun focar. ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva a 3 boli – rujeola, oreionul și rubeola.
Vaccinarea copiilor este recomandată și costurile sunt acoperite integral de către Ministerul Sănătății.
În Alba, în perioada 01.01 – 06.12.2023 au fost imunizați cu ROR 3816 copii, din care 1941 copii de 12 luni și 1875 – copii de 5 ani. Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România, copiii trebuie să primească 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani.
În situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni. Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, conform Programului Național de Vaccinare, dobândesc protecție pe viață. Vaccinarea se realizează în cabinetele medicilor de familie.