joi, iunie 13, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieCe a pățit primul fumător din Europa din cauza viciului? Instituția care...

Ce a pățit primul fumător din Europa din cauza viciului? Instituția care l-a pedepsit pentru că scotea fum pe gură

Date:

Știri relevante

spot_img

Primul fumător din istoria Europei a avut o soartă tragică. O instituție din acele timpuri l-a pedepsit pentru că scotea fum pe gură.

Fumatul este un obicei străvechi care la începuturi se mai practică și ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la înălțarea spiritului.

Ce a pățit primul fumător din Europa din cauza viciului? Instituția care l-a pedepsit pentru că scotea fum pe gură

Cea mai întâlnită metodă de a fuma, azi, este aceea prin intermediul țigărilor, fie fabricate industrial, fie confecționate artizanal, prin împăturirea unei cantități de tutun în hârtie. Dintre alte forme de fumat, se pot aminti folosirea pipei, a trabucurilor și a narghilelei.

Istoria fumatului se poate dovedi de prin anii 5000 î.Hr, fiind prezentă în diferite culturi din întreaga lume. Tutunul a fost cultivat și deasemenea fumat pe continentul american de peste 5000 de ani, sursa de origine fiind din Anzii peruvieni și ecuadorieni.

Fumatul cannabisului în India este practicat de peste 4000 de ani. La început, fumatul s-a propagat în combinație cu ceremoniile religioase;ca ofrande aduse zeităților, în ritualuri de purificare, care să le permită preoților sau conducătorilor religioși să se detașeze de limpezimea minții în scopul de a comunica cu divinitatea sau de a induce viziuni spirituale.

Citește și: VIDEO Povestea fanfarei săsești de pe Valea Sebeșului, înființată acum 145 de ani. Au cântat și în lagărele din Siberia, devin renumiți în străinătate

După explorările europene din Americi, obiceiul s-a răspândit cu repeziciune în tot restul lumii. În regiuni precum India și Africa Subsahariană, s-a combinat cu obiceiurile existente de fumat (de obicei cannabis).

În Europa, s-a răspândit ca un nou tip de activitate socială și ca modalitate de consum a substanțelor farmaceutice care până în acel moment nu fusese cunoscut. Percepțiile culturale care învăluie fumatul au variat cu timpul și locul, de la spiritual-la păcat, de la sofisticat-la vulgar, de la plagă socială-la pericol mortal asupra sănătății.

Primul fumător din Europa

Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez. El s-a numărat printre cei cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul America. La întoarcere, Jerez a fost văzut fumând pe străzile oraşului Sevilla, în 1498, fapt pentru care a fost condamnat la închisoare.

Citește și: Ce mâncau românii în secolul 18? Rețeta „secretă” a mămăligii

În 12 Octobrie 1492, echipajul lui Columb întâlnea pentru prima oară frunzele de tutun pe care băștinașii din insula San Salvador le-au oferit coloniștilor ca fiind foarte valoroase. La început aceștia nu au înțeles despre ce este vorba și le-au aruncat.

O lună mai târziu Jerez și Luis de Torres au observat cum fumau băștinașii aceste frunze și s-au gândit să încerce. Ulterior Rodrigo de Jerez a aflat de la băștinașii despre proprietățile liniștitoare ale fumatului și a adus cu sine pe bătrânul continent frunze de tutun.

Prins de Inchiziție și închis

Stupefacția a fost mare pentru cei care trăiau în Sevilla sfârșitului de secol XV, când au văzut, în portul Ayamonte, un om că scoate fum pe gură și pe nas. Pentru acest fapt Rodrigo de Jerez a fost prins de Inchiziția spaniolă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie. Faptul că scoatea fum pe gură şi pe nas era perceput ca ceva satanic, diavolesc și păcătos.

Citește și: Locul din adâncurile României unde aerul e ca pe Vârful Omu. Aici oamenii nu simt oboseala

Povestea evoluției tutunului și a fumatului este una deosebit de interesantă. Iniţial aceasta a fost considerată o plantă considerată sfântă la amerindieni, care o foloseau la diverse ritualuri. Ulterior a fost demonizată de Biserică.

Totuși multă vreme tutunul a fost inclus pe lista plantelor medicinale, abia spre secolul XX, s-a observat că abuzul dă dependență și are și efecte nocive majore asupra corpului uman, potrivit historia.ro

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut