sâmbătă, decembrie 9, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCe nu ai voie să faci cu o zi înainte de Postul...

Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Postul Crăciunului? Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2023

Date:

Știri relevante

spot_img

În fiecare an, pe 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului, eveniment ce precede începutul Postului Crăciunului. Românii păstrează cu rigurozitate tradițiile și obiceiurile acestui moment în fiecare an.

Lăsatul Secului 2023 este ultima zi în care putem mânca alimente “de dulce” înainte de Postul Crăciunul care începe pe 15 noiembrie. Vezi ce tradiţii se respectă de Lăsatul Secului şi ce nu este bine să faci în această zi.

Postul Crăciunului 2023

În fiecare an, de Lăsatul Secului, credincioşii fac o masă festivă alături de familie şi prieteni. La această masă se bucură de bucatele care vor fi interzise în Postul Crăciunului.

Tradiţia de Lăsata Secului 2023 spune că în această zi, finii vin la naşi cu plocon. Mai exact, finii  aduc un colac mare, un pui fript şi o sticlă de vin. 

Se spune că dacă pieptul găinii gătite de Lăsatul Secului este gras, atunci iarna va fi geroasă. În schimb, dacă pieptul este mic, vom avea parte de o iarnă blândă.

De Lăsata Secului 2023, toate vasele trebuie să fie puse cu gura în jos. Se spune că acest obicei ne fereşte de spiritele rele pe tot parcursul Postului Crăciunului.

În trecut, de Lăsatul Secului, după ce terminau masa în familie, gospodinele obişnuiau să dezinfecteze vasele de lut şi lingurile de lemn cu cenuşă. Femeile respectau acest obicei pentru a pregăti ustensilele pentru cele 40 de zile de post.

Citește și: Amenzi de 30.000 de lei, dintre care una pentru munca „la negru” și 19 avertismente aplicate de inspectorii ITM Alba. Ce nereguli au descoperit

Obiceiuri străvechi de Lăsatul Secului 

După masa de Lăsatul Secului, toate resturile trebuie puse într-o faţă de masă şi aruncate afară, spre răsărit, în timp ce se rostesc cuvintele “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

În zona Covasnei, în seara de Lăsatul Secului, se practică obiceiul focurilor purificatoare. Mai exact, la lăsarea întunericului, oamenii aprind focuri pe dealuri pentru a purifica locurile şi pentru a alunga spiritele rele.

Tot în ziua de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023 se ung  ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele. 

Tradiţia de Lăsatul Secului spune că pe 14 noiembrie este bine să mâncăm struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Lăsatul Secului este organizarea şezătorilor, care încă se mai practică în unele sate.

Citește și: Un tânăr de 23 de ani din Alba, s-a îmbătat și și-a amenințat tatăl. S-a ales cu ordin de protecție provizoriu

Ce nu ai voie să faci de Lăsatul Secului 2023

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este o sărbătoare pe care românii o respectă cu stricteţe. În această zi, există mai multe lucruri pe care nu este bine să le faci.

La masa de Lăsatul Secului 2023, invitaţii nu au voie să vină cu mâna goală. Se spune că aceştia trebuie să aducă ”o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin”.

În ziua de Lăsatul Secului, este total interzis să coşi, să torci sau să speli haine, pentru a nu atrage necazurile şi bolile, potrivit ObservatorNews.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut