luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCe pensie va avea președintele Klaus Iohannis? Șeful statului și-a depus cererea...

Ce pensie va avea președintele Klaus Iohannis? Șeful statului și-a depus cererea de pensionare: „Are indicele cel mai mare în grilă”

Date:

Știri relevante

spot_img

Ce pensie va avea președintele Klaus Iohannis? Șeful statului și-a depus cererea de pensionare.

Șeful statului și-a depus cererea de pensionare pentru limită de vârstă, el urmând să împlinească 65 de ani pe 13 iunie. De asemenea, catedra de fizică de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, pe care a ținut-o blocată vreme de 27 de ani, va fi scoasă la concurs.

Ce pensie va avea președintele Klaus Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis nu va mai preda fizica la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, după ce şi-a depus cererea de pensionare pentru limită de vârstă, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sibiu, Constantin Dincă.

Şi Administraţia Prezidenţială a confirmat informaţia.

„Domnul preşedinte a iniţiat demersurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru depunerea dosarului de pensionare pentru limita de vârstă”, a precizat Administraţia Prezidenţială, citată de turnulsfatului.ro.

Citește și: Gimnastele de la Clubul Sportiv „Alexandra Pavel” din Alba Iulia, în top la o competiție internațională: Au obținut medalii de aur și argint

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să împlinească 65 de ani. la 13 iunie 1959, aceasta fiind și vârsta de pensionare pentru bărbați, potrivit legii în vigoare. 

Iohannis a fost profesor de fizică la colegiul din Sibu în perioada 1988 – 1997, după care a ocupat postul de șef al Inspectoratului Școlar Sibiu, iar, între 2000 – 2014, pe cel de primar al municipiului, conform biografiei de pe site-ul Administrației Prezidențiale, potrivit presidency.ro.

Ce sumă va încasa ca pensionar președintele, a explicat liderul al Federației Naționale ”Alma Mater”, prof. univ. Anton Hadăr.

Conform acestuia, pensia bazată pe contributivitate a actualului președinte, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, se va situa între 8.000 și 9.000 de lei.

„Are 42 de ani de muncă și 10 ani de președinție. De acolo are indicele cel mai mare în grilă, 12 salarii medii. După părere mea, de acolo acumulează în jur de 4 puncte de pensie pe an. Adică adună 40 de puncte din salariul pe care l-a obținut de la președinție.

Mai are anii de predare și de conducere a Inspectoratului Județului Sibiu, unde nu erau salariile foarte mari, eu cred că îi ies vreo 22 de puncte.

Dacă adunăm 40 de puncte de la președinție, cu 22 de puncte de la liceu, cu 25 de puncte de la Primărie, cred că îi vor ieși domnului președinte cam 103 puncte, o pensie de aproximativ 8.400 sau chiar spre 9.000 de lei”, a explicat Anton Hadăr la Antena 3 CNN.

La această sumă s-ar mai putea adăuga, însă, și altele, legate de pensia specială, dt fiind că a ocupat atât funcția de președinte al țării, cât și pe cea de primar de municipiu.

Citește și: Popa Vlad, elevul albaiulian care a câștigat medalia de argint la Olimpiada Națională de Fizică. Au participat sute de elevi

Catedra de profesor de fizică de la Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” din Sibiu a devenit disponibilă, după aproximativ 27 de ani în care postul a fost blocat de Iohannis. 

Lista posturilor disponibile pentru titularizare în județul Sibiu a fost publicată recent, iar printre acestea se află și catedra de fizică de la Colegiul Brukenthal, cu predare în limba germană, ce presupune 18 ore de predare, reprezentând o catedră completă.

Oricum, Klaus Iohannis nu va sta degeaba, el anunțându-și deja intenția de a candida pentru postul de Secretar General al NATO, post ocupat de un deceniu de norvegianul Jens Stoltenberg, care a împlinit deja 65 de ani, pe 16 martie.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut