Ce spun preoții despre fumat și despre consumul de cafea în post. E păcat?
Postul Paștelui este cel mai important post din întreg anul și este o perioadă caracterizată prin abținerea de la anumite alimente, intensificarea rugăciunii, îmbunătățirea personală și milostenia.
Ce spun preoții despre fumat și despre consumul de cafea în post. E păcat?
Alimentele de la care se obișnuiește să se postească sunt carnea și produsele lactate, peștele, alcoolul, vinul și uleiul.
Deoarece postul strict este canonic interzis în ziua de sâmbătă și în Ziua Domnului (duminica), vinul și uleiul sunt permise în aceste zile.
Dacă sărbătoarea Bunei Vestiri cade în timpul Postului Mare, atunci peștele, vinul și uleiul sunt permise în acea zi. Mulți credincioși se întreabă, însă, dacă e păcat să bei cafea în post, având în vedere că mulți consideră acest obicei un viciu. Iată ce spun preoții și ce ar trebui să faci în Postul Paștelui.
Postul Mare durează patruzeci de zile. Oficial, Postul Paștelui începe într-o zi de luni, cu șapte săptămâni înainte de Paști, și cuprinde sărbători importante precum Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Postul continuă cu Săptămâna Patimilor, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfântă, până la Paști.
Anul acesta, postul a început pe 3 martie și se încheie sâmbătă, pe 19 aprilie. Pe 20 aprilie este Paștele ortodox și catolic, cele două se sărbătoresc în aceeași zi în 2025.
Citește și: Un pas tehnologic uriaș pentru omenire! Intră în producție bateria care funcționează zeci de ani
Cei care țin post, pe lângă introspecție, rugăciune și smerenie, trebuie să fie atenți și la partea trupească. De la a încerca să fie mai buni, mai milostivi, mai umili și mai puțin răi, până la mâncarea pe care o consumă. În timpul postului nu se mănâncă produse animale precum carne, ouă sau lactate. Este interzis și consumul de alcool sau ulei, potrivit știrileprotv.ro.
Cât despre cafea, preoții spun că nu este păcat să o bei. Cu toate acestea, trebuie să nu pui în ea lapte de origine animală, frișcă sau alte ingrediente de dulce. De exemplu, un preot spune că atunci când bei cafea „nu te desparți de Dumnezeu”.
Așadar, pe lângă faptul că nu e pe lista alimentelor interzise în post, nici nu este un păcat să bei cafea. Și aici, ca și în toate celelalte aspecte ale vieții, cheia este echilibrul. Limitează-te la maximum două cafele pe zi, de preferat fără zahăr și alte adaosuri. Alternațiv, poți bea ceaiuri de fructe sau plante.
În plus, cafeaua are și rolul de a tăia din pofta de mâncare. Dacă o preferi cu zahăr, trebuie să știi că și aici există o întreagă discuție privind consumul în timpul postului.
Cu toate că este interzisă mâncarea de dulce în timpul postului, acest termen se referă la mâncărurile din ingrediente de origine animală. Zahărul face excepție de la regula „fără mâncare de dulce”, iar asta pentru că a apărut abia în secolul XVI, mult după ce s-au scris regulile postului. De aceea se folosea expresia „de dulce”.
Cât despre ulei și vin, în postul Paștelui există 2 zile de dezlegare. Explicația este că cele două alimente erau oferite în dar oamenilor de către Dumnezeu.
Fumatul este sau nu păcat
Postul este despre curățirea spirituală și fizică. Pe plan spiritual, se merge la Biserică și se rostesc rugăciuni, se fac eforturi pentru a fi smerit, umil, milostiv și iubitor față de aproape. Postul nu se referă doar la o curățire a organismului, ci și a sufletului. Pe de cealaltă parte, credincioșii se abțin de la mâncăruri de origine animală și încearcă să respecte rânduirile Bisericii cu privire la cel mai mare post de peste an. Totuși, unii se întreabă dacă este sau nu păcat să fumezi în post. Răspunsul nu este unul singur, ci depinde pe cine întrebi.
În timp ce unii preoți spun să amâni momentul fumatului după ce faci mătănii și rostești de 7 ori „Tatăl nostru”, argumentând că îl pui pe Dumnezeu pe primul loc și nu înainte viciului, alți preoți spun că fumatul este „mai grav decât băutul” și cine fumează nu postește.
„Unii acoperă nişte păcate care spun că sunt relative. Aşa cum spune Părintele Cleopa, fumatul deşi nu e mâncare, e mare păcat, mai mare ca beţia. Pentru că este împotriva firii, astfel încât cine fumează nu ţine nicio zi de post. Să ia aminte cine are acest nărav. Să-l lase. Nu vă amăgiţi zicând: «mai rărim», a spus arhiepiscopul Tomisului credincioșilor.
E drept că în Post nu se fumează, nu se bea alcool și se renunță la plăcerile trupești și la distracțiile lumești. Este interzis mersul în club, distracțiile cu prietenii, iar în Săptămâna Mare, interdicțiile se înăspresc și mai mult. Tocmai de asta nu se fac petreceri, botezuri, nunți sau cumetrii în Postul Mare, conform Dexologia.