sâmbătă, noiembrie 9, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCetățile Ponorului, una dintre cele „7 minuni” naturale ale României. Complexul carstic,...

Cetățile Ponorului, una dintre cele „7 minuni” naturale ale României. Complexul carstic, cunoscut în întreaga lume

Date:

Știri relevante

Arhiepiscopul Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” de la Rimetea

Arhiepiscopul Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail,...

Bazinul olimpic din Alba Iulia, închis pentru agrement. Care este motivul

Bazinul olimpic din Alba Iulia, închis pentru agrement. Iată...

Profesori și studenți teologi albaiulieni au participat la o slujbă la Catedrala din Gyula, cu prilejul unei vizite de studiu și documentare în Ungaria

𝗨𝗻 𝗴𝗿𝘂𝗽 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗶 𝘁𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶...
spot_img

Cetăţile Ponorului reprezintă fără îndoiala cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut şi apreciat în întreaga lume.

Cetăţile Ponorului, cel mai mare complex carstic din România, numit „Everestul” speologiei române, este situat în Parcul Natural Apuseni la capătul aval al Văii Cetății, fiind punctul cel mai coborât al întregului bazin închis Padiș – Cetățile Ponorului (950 metri).

Cetăţile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stâncă, aflate într-o imensă depresiune împădurită, adâncă de 300 m, partea ei superioară având un diametru de peste 1 km.

Cetățile Ponorului, una dintre cele „7 minuni” naturale ale României

Culmile înconjurătoare care închid circular depresiunea sunt tăiate doar într-un singur loc de canionul Văii Cetăţilor.

Poteca de acces porneşte de la drumul forestier şi coboară treptat prin pădure, pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetăţilor până în Dolina I.

Citește și: Peștera din Munții Apuseni care e veche de 10 milioane de ani. Aici ar fi încolțit prima sămânță de grâu din România

Peretele lateral de vest, înalt de peste 150 m este perforat de un portal ce depăşeşte 70 m înălţime la baza căruia se pierde Valea Cetăţilor.

Imensul portal al Cetăţilor Ponorului, sugerează o ogivă gotică devenită un fel de simbol al carstului Munţilor Apuseni. Molizii aninati în pereţi sunt singurul termen de comparaţie pentru uriaşa dimensiune a portalului şi a peretelui în care este săpat.

În partea stângă se zăreşte partea superioară a unui perete şi mai înalt ce străjuieşte Dolina III, cu cele două balcoane de bârne aninate deasupra prăpastiei, potrivit bihorînimagini.ro.

În partea dreapta a portalului, o limba de grohotiş urcă pe sub o arcadă în Dolina II. Aceasta este de fapt un aven circular de 200 m înălţime, având la bază două ferestre: porţiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal şi o fereastră spre tunelul subteran al Peşterii Cetăţile Ponorului.

Cetățile Ponorului Foto Bihor în imagini

Tot sub Portal, în partea stângă, un tunel inundat aduce la lumină pentru puţin timp apa ce provine din Lumea Pierdută şi care se pierde la mai puţin de 1 km mai sus în Peştera Căput.

Citește și: Peștera secretă din Munții Apuseni care ar fi printre cele mai frumoase din lume. De ce nu poate fi vizitată

În Dolina III se poate pătrunde din Dolina I, urcând pe scările metalice din stânga Portalului şi depăşind pragul ce separă cele doua circuri. Dolina III are formă de triunghi cu latura de 300 m, având în mijloc un portal spre care coboară imense limbi de grohotiş.

În partea sa vestică, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se înalţă un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brâne inundate de vegetaţie, în partea sa superioară fiind amenajate două balcoane din lemn.

În partea sudică, poteca turistică urcă costiş pe panta abruptă a unui vâlcel spălat de torenţi, spre balcoane.

Balcoanele, în număr de patru, două deasupra Dolinei III şi două deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetăţilor Ponorului.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut