vineri, decembrie 8, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateClopotele au bătut de 105 ori în toate bisericile din județul Alba....

Clopotele au bătut de 105 ori în toate bisericile din județul Alba. S-au împlinit 105 ani de la stabilirea locului Marii Adunări Naţionale

Date:

Știri relevante

spot_img

În toate bisericile din judeţul Alba, clopotele au bătut luni de 105 ori la împlinirea a 105 ani de la momentul în care Consiliul Naţional Român a anunțat convocarea la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale în care s-a decis Unirea cu România.

În toate bisericile din judeţul Alba, clopotele au bătut luni de 105 ori la împlinirea a 105 ani de la momentul în care Consiliul Naţional Român Central a anunţat, în 20 noiembrie 1918, convocarea la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale în care s-a decis Unirea cu România

Clopotele au bătut 105 ori în toate bisericile din județul Alba

“În urmă cu 105 ani, s-a hotărât ca Adunarea Naţională să se ţină aici, la Alba Iulia. Se ştia că se va organiza o mare adunare reprezentativă, cu rol constituant, încă din data de 15 noiembrie, însă locul nu fusese specificat.

Citește și: Ce artiști vor cânta la Alba Iulia de 1 decembrie, la Festival de România? Va fi un maraton muzical

În 20 noiembrie vine şi decizia că locul va fi “cetatea” lui Mihai Viteazul. Nu se ştia la acel moment câtă lume va participa la eveniment.

Din surse istorice certe, ştim că numărul a fost de peste 120.000″, a spus, în cadrul unui ceremonial organizat în Alba Iulia, istoricul Tudor Roşu.

Proiectul “Patria recunoscătoare – Clopotele Întregirii – în memoria Făuritorilor Marii Uniri” a fost iniţiat în urmă cu 5 ani, de Consiliul Judeţean (CJ) Alba, în colaborare cu toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în semn de respect faţă de reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericeşti, gărzilor naţionale, presei şi românilor de rând convocaţi la Adunarea din 1 Decembrie 1918.

În urmă cu 5 ani, au fost realizate, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, plăci din alamă cu numele reprezentanţilor cercurilor electorale, reprezentanţilor bisericilor, ai societăţii civile, sistemului de învăţământ, reuniunilor de meseriaşi de pe teritoriul actualului judeţ Alba, care au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Citește și: ADR Centru sărbătorește 25 de ani de contribuție la dezvoltarea durabilă a Regiunii Centru din România: “Suntem mai conectați cu Europa, cu spiritul european”

În exteriorul Sălii Unirii sunt două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaţilor transilvăneni.

Aici au fost depuse luni două jerbe de flori de reprezentanţii CJ Alba şi Primăriei municipiului Alba Iulia. De asemenea, a fost oficiată o slujbă religioasă, potrivit Agerpres.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut