Combinatul din Ardeal, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, scos la vânzare? Cine vrea să-l cumpere?
Romgaz a publicat un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru servicii de consultanţă în evaluarea, negocierea şi achiziţia activelor Azomureş, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Combinatul din Ardeal, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, scos la vânzare? Cine vrea să-l cumpere
“Aşa cum am anunţat, am dat mandat Romgaz – companie de marcă din portofoliul ministerului energiei şi cel mai mare producător de gaz din România – pentru evaluarea preluării celui mai mare combinat de producţie a îngrăşămintelor pentru agricultura românească, Azomureş. Romgaz a publicat deja un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru servicii de consultanţă în evaluarea, negocierea şi achiziţia activelor Azomureş”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Burduja, această mişcare strategică urmăreşte diversificarea portofoliului Romgaz şi extinderea pe un segment de producţie care va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, putând valorifica inclusiv resursele extrase din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.
“Gaze româneşti pentru români, îngrăşăminte româneşti pentru agricultura românească. Dezvoltare economică, deficit comercial mai mic, locuri de muncă şi renaşterea industriei româneşti – toate acestea sunt obiective de ţară. Romgaz va duce la bun sfârşit acest demers şi, în baza evaluării de specialitate a activelor Azomureş, va putea face o nouă mişcare strategică. Susţin acest demers şi încurajez conducerea Romgaz să meargă înainte cu aceeaşi hotărâre”, a transmis şeful de la Energie.
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea celui mai mare combinat din România, care i-ar permite să dea gaze la un preţ care să renteze pentru producţia de îngrăşăminte chimice, a declarat, pe 26 februarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat din România, n-am să intru în alte detalii, care i-ar permite să dea un gaz la un preţ care să renteze pentru producţia de îngrăşăminte chimice şi, practic, să-şi extindă portofoliu în acest sens. E o analiză complexă cost-beneficiu şi vom vedea rezultatele, dar mandatul politic şi de securitate naţională ei îl au să facă astfel de demersuri”, a explicat Sebastian Burduja, la ZF Power Summit 2025.
La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat, la acelaşi eveniment, că analiza privind preluarea unui combinat este complexă, compania uitându-se nu numai la un singur combinat, ci la piaţa de îngrăşăminte din România.
“Automat un producător de gaze naturale ar avea, să spunem, o sinergie interesantă cu un astfel de activ. În acest moment, suntem într-o perioadă incipientă, urmează să avem un consultant care să ne ajute să facem acest studiu de piaţă şi să evaluăm mai multe active”, a spus el.
Întrebat dacă preluarea Azomureş ar avea sens, Popescu a răspuns afirmativ, dar a subliniat că trebuie făcut un due diligence clar şi orice investiţie trebuie integrată în planul de afaceri pe următorii zece ani.
“Face sens. Ca şi teorie, da, pentru că este, în primul rând, un producător foarte important de îngrăşăminte din România şi poate avea, să spunem, o mare bucată din piaţa de îngrăşăminte din România, dar, evident, un due diligence clar trebuie făcut, trebuie făcut un due diligence tehnic de mediu. Şi orice investiţie pe care Romgaz o face acum trebuie integrată în planul de afaceri pe care noi trebuie să-l facem pe următorii 10 ani. Să nu uităm că în 2025 şi 2026 avem cel mai mare CAPEX din istoria companiei, care jumătate din acest CAPEX vine din împrumuturi.
Orice investiţie pe care compania Romgaz o va face trebuie să se încadreze în anumite limite din acel plan. Deci, în afară de această evaluare tehnică de mediu şi ce implicaţii ar avea în linie cu reglementările europene din punct de vedere al mediului înconjurător, trebuie să fie şi fezabilă din punct de vedere economic”, a punctat Răzvan Popescu.