joi, aprilie 25, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCriticul literar Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani....

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. Avea mai multe probleme de sănătate

Date:

Știri relevante

spot_img

Criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, a murit sâmbătă, 23 martie, la vârsta de 84 de ani. Avea mai multe probleme de sănătate.

„Am primit cu întristare vestea plecării dintre noi a domnului Nicolae Manolescu, ilustră personalitate a vieții culturale românești”, precizează un comunicat al Ministerului Culturii.

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani. Avea mai multe probleme de sănătate

Nicolae Manolescu a scris peste 30 de cărţi de critică, istorie literară şi eseuri. A fost profesor la Universitatea din București, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, dar și membru al Academiei Române.

Vestea morții lui Nicolae Manolescu a venit sâmbătă după amiază. Reprezentanții Spitalului Elias din Capitală, unde era internat, au transmis, printr-un comunicat de presă, că s-a stins din viață în urma unor complicații „severe cardiace și pulmonare, survenite pe fondul unor suferințe cronice preexistente”.

Citește și: FOTO Natura renaște în Munții Apuseni! „Explozie” de culoare la Padiș, unde a înflorit Brândușa de munte

Nicolae Manolescu s-a născut pe 7 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de profesori. A urmat cursurile Facultății de Filosofie, apoi a ajuns să predea în cadrul Facultății de Litere a Universității din București.

În 2005, a fost ales președintele Uniunii Scriitorilor din România. „Cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, au scris membrii acestei comunității.

Nicolae Manolescu publicat peste 30 de cărţi de critică, istorie literară şi eseuri. În 2008, a lansat lucrarea de referință ”Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură”, la care a lucrat 25 de ani.

Din 1990, a condus revista „România Literară” și a fost membru titular al Academiei Române, iar între 1997 și 2000 a prezentat, la PRO TV, emisiunea „Profesiunea mea, cultura”.

Cred că subiectul emisiunii de astăzi poate fi considerat un eveniment. Sigur, s-au cam uzat termenii ăştia: eveniment, senzațional. Toată lumea cred că totul este senzațional și, într-un fel, este totul senzațional în țara asta”, spunea criticul literar.

A fost și senator între anii 1992 și 1996, și a candidat la alegerile prezidențiale din 1996. În anul 2000, s-a retras din viaţa politică.

Citește și: Satul din Munții Apuseni unde se „ascund” bulgări uriași de aur. O pepită avea 53 kg

Manolescu a fost și ambasador UNESCO între 2006 și 2015. În 2008, a primit Ordinul Naţional „Steaua României”.

Ministerul Culturii a transmis că „memoria lui Nicolae Manolescu va rămâne vie nu doar pentru generațiile de studenți care l-au citit sau îl vor citi, ci și pentru fiecare dintre noi.”

În 2011, Senatul Universităţii din Bucureşti l-a declarat profesor emerit, iar un an mai târziu a fost decorat cu titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

Pe rețelele de socializare, au curs mesajele de condoleanțe pentru Nicolae Manolescu, ultimul critic din generația anilor 70 de la „România Literară”

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut