marți, iulie 9, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateCum se dezinfectează fântânile după inundații. Care sunt recomandările Direcției de Sănătate...

Cum se dezinfectează fântânile după inundații. Care sunt recomandările Direcției de Sănătate Publică Alba

Date:

Știri relevante

spot_img

În urma inundațiilor recente, apa fântânilor poate fi amestecată cu microbi, ce pot cauza diverse boli intestinale. Astfel, este necesară dezinfectarea lor preventivă, conform recomandărilor emise de Direcția de Sănătate Publică Alba.

Direcția de Sănătate Publică Alba a emis un ghid în mai mulți pași cu privire la cum se realizează dezinfecția fântânilor, după cum urmează:

1. Volumul fântânii

Prima dată, determinați volumul apei din fântână, plecând de la prezumția că fiecare oală plină este echivalentă unui metru cub. Mai departe, adâncimea coloanei de apă se măsoară cu ajutorul unei funii cu greutate.

2. Scoaterea apei

După ce ați determinat volumul, pompați apa înafara fântânii.

3. Curățare

Fântâna trebuie eliberată de obiecte străine, precum și de nămolul acumulat în urma inundațiilor. Murdăria şi nămolul din fântână se înlătură într-o fosă cu adâncimea de 0,5 m, amplasată aval și cât mai la distanţa (ideal 20 m) de la fântână.

Conţinutul fosei este stropit abundent cu soluţie de 5% de hipoclorit bazic de calciu. Curăţarea se face fie folosind o pompă de noroi/nisip, fie manual: în acest scop, un om în măsură să efectueze această operaţiune, se coboară în fântână după ce apa a fost scoasă cu o pompă sau cu ajutorul găleţilor.

Corpurile străine, nămolul şi orice alte murdării adunate în fundul fântânii trebuie curăţate (raclate) cu o sapă şi scoase odată cu apa care a mai rămas în puţ, până când fundul fântânii rămâne curat. De asemenea, pereţii fântânii trebuie curăţaţi, prin frecare cu o perie aspră.

4. Dezinfectare

Efectuaţi dezinfectarea profilactică a fântânii cu clorura de var sau hipoclorit bazic de calciu.

Cu ajutorul hidromonitorului, stropiţi colacului pe ambele părţi şi pereţii, utilizând în acest scop soluţia de 5% clorură de var sau soluţia hipoclorit bazic de calciu din calculul 0,5 l soluţie de 1 m2 la suprafaţă a colacului şi pereţilor minei.

5. Umplere

După ce fântâna a fost curățată și dezinfectată, așteptați umplerea fântânii cu apă până la nivelul obișnuit.

6. Dezinfectarea apei

Efectuaţi dezinfectarea apei fântânei. Dezinfecţia se face după ce fântâna a fost curăţată, când apa a ajuns din nou la nivelul obişnuit. Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene sau orice altă substanţă dezinfectantă care are aviz sanitar de folosire în acest scop.

Pentru aceasta, se determină volumul apei în fântână şi se calculează cantitatea necesară de clorură de var sau hipoclorit bazic de calciu din calculul 100-150 mg clor activ la 1 l apă sau 100-150 g la 1 m3 apă. După inundații recomandăm folosirea a 300-400 g clorură de var/1 mc apă.

7. Amestecarea soluției de dezinfectare

Dizolvaţi cantitatea necesară de clorură de var sau hipoclorit bazic de calciu la un volum mic de apă într-o căldare, adăugând treptat apă şi mestecând până se lichifiază.

Daca nu dispuneti de clorura de var, ea poate fi inlocuita prin var nestins. In acest caz, la fiecare metru cub de apa se folosesc 500 de grame de var nestins. Cantitatea de var necesara pentru dezinfectie se stinge, apoi din el se pregateste solutie de lapte de var (la fel ca si din clorura de var), se toarna in fantana si se amesteca.

Substanţele clorigene (clorura de var, hipoclorit de sodiu, dicloroizocianurat de sodiu, cloramina), se folosesc calculând mai întâi care este cantitatea potrivită pentru volumul de apă din respectiva fântână.

Într-un vas care conţine 8-10 litri apă se dizolvă pudra de clorură de var, câte 20-50 g pentru fiecare mc de apă ce urmează a fi dezinfectată. Se lasă să se limpezească câteva ore şi se introduce în fântână numai partea care s-a limpezit şi care constituie soluţia dezinfectantă.

Preparate precum Cloramina sau Clorom se prezintă sub formă de comprimate şi sunt mai uşor de dozat (6-7 cp la 1 mc apă).

Dacă soluţia de substanţă dezinfectantă a fost preparată corespunzător, după 30 minute apa din fântână ar trebui să aibă încă miros de clor. Fântâna se păstrează bine închisă timp de 24 ore, apoi se goleşte în întregime până dispare complet mirosul de clor.

8. Turnarea soluției în apă

Turnaţi în fântână soluţia obţinută şi timp de 15 min agitaţi apa – coborând şi ridicând căldarea.

9. Închiderea fântânii

Închideţi fântâna pe un termen de cel puțin 6 ore – timp în care nu se admite folosirea apei din ea.

10. Verificarea apei din fântână

După expirarea termenului indicat (minim 6 ore), după miros apreciaţi prezenţa în apă a clorului rezidual. În lipsa mirosului adăugaţi 1/4 sau 1/3 din cantitatea iniţială a soluţiei dezinfectante şi aşteptaţi încă 3-4 ore.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut