miercuri, decembrie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateCurtea de Conturi face „inventar” la Ministerul Sănătății. Lipsesc medicamente de 800...

Curtea de Conturi face „inventar” la Ministerul Sănătății. Lipsesc medicamente de 800 milioane lei

Date:

Știri relevante

spot_imgspot_img

Curtea de Conturi a publicat raportul de audit financiar efectuat la Ministerul Sănătății pentru anul 2022. De la „inventar” lipsesc medicamente în valoare de aproape 800 milioane de lei. Și au mai fost constatate și multe alte nereguli.

Raportul de audit financiar efectuat la Ministerul Sănătății de Curtea de Conturi pentru anul 2022, apărut recent pe portalul Băncii Mondiale, relevă o serie de nereguli importante: medicamente în valoare de aproape 800 milioane de lei apar doar în hârtii, active necurente subevaluate cu peste 70 milioane de lei, datoriile curente supraevaluate cu peste 11 milioane de lei.

Curtea de Conturi face „inventar” la Ministerul Sănătății. Lipsesc medicamente de 800 milioane lei

„Am auditat situațiile financiare consolidateale Ministerului Sănătății pentru exercițiul financiar încheiat la data de 31.12.2022, care cuprind: bilanțul, contul de rezultat patrimonial, situația fluxurilor de trezorerie, situația modificărilor în structura activelor nete/capitalurilor proprii, contul de execuție bugetară și anexele care fac parte integrantă din situațiile financiare, inclusiv un rezumat al principalelor politici contabile (…) 

Auditul nostru a fost efectuat pe baza Standardelor internaționale ale instituțiilor supreme de audit (ISSAI). Suntem independenți în raport cu entitatea auditată din punct de vedere al cerințelor etice relevante pentru auditarea situațiilor financiare, așa cum sunt prevăzute în Codul Etic al Curții de Conturi și ne-am îndeplinit celelalte responsabilități etice în conformitate cu aceste cerințe.

Considerăm că probele de audit pe care le-am obținut sunt suficiente și adecvate pentru a constitui baza pentru opinia noastră.

Citește și: VIDEO Imagini inedite cu o familie de bursuci care se joacă într-o pădure din România

Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către Ministerul Sănătății pentru anul 2022, au fost constatate erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare”, scrie Curtea de Conturi în raportul său.

Nereguli importante găsite de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătății în raportul pe 2022:

– „Supraevaluarea activelor curente la nivelul Ministerului Sănătății – aparat propriu cu suma de 790.043.995 lei ca urmare a neconcordanței între soldul scriptic al contului 302 „Medicamente și materiale sanitare” înscris în balanța de verificare la data de 31.12.2022 și cel faptic constatat cu ocazia inventarierii anuale a patrimoniului”.

-„Finanțarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli de capital care au fost utilizate de către entitățile subordonate fără respectarea strictă a destinației pentru care au fost alocate, în sumă de 789.278 lei (rezultată din testarea eșantioanelor determinate statistic), valoarea extrapolată a erorilor fiind în sumă de 2.019.775 lei (…)

În concluzie, prin finanțarea de la bugetul de stat a unor cheltuieli de capital care au fost utilizate de către entitățile subordonate fără respectarea destinației pentru care au fost alocate, situațiile financiare anuale au fost denaturate și nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare, performanței financiare şi a altor informații, în condițiile legii, referitoare la activitatea desfășurată”.

  • „subevaluarea activelor necurente cu suma de 31.435.434 lei, ca urmare a neefectuării reevaluării activelor fixe corporale de natura construcțiilor şi terenurilor aflate în patrimoniu, cel puțin o dată la 3 ani și neînregistrării în evidențele financiar-contabile a diferențelor de reevaluare rezultate din rapoartele de reevaluare întocmite de evaluatori autorizați, la nivelul aparatului propriu al Ministerului Sănătății și unor entități subordonate”.
  • „subevaluarea activelor necurente cu suma de 34.021.865 lei, ca urmare a neînregistrării în evidența contabilă a unor terenuri și clădiri, la nivelul unor entități subordonate”.
  • „Datoriile curente au fost supraevaluate cu suma de 11.619.755 lei”.
author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut