luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateDaniel David, rectorul UBB: „Companiile vor tineri nu foarte bine pregătiți să-i...

Daniel David, rectorul UBB: „Companiile vor tineri nu foarte bine pregătiți să-i plătească mai puțin, pe model chinezesc”

Date:

Știri relevante

spot_img

Daniel David, rectorul UBB, a obținut, la finalul săptămânii trecute, un nou mandat. Rectorul reales susține într-un interviu că educația nu trebuie să se adapteze „modelului chinezesc”, în care companiile, care vor să-și optimizeze profitul, cer tineri nu foarte bine pregătiți, cu specializări limitate.

„Economia vrea să salveze bani. Economia se va prăbuși sub aspectul noii paradigme, dacă nu păstrează mare parte din vechea paradigmă. Ca să folosesc o metaforă, e exact cum am făcut cu China.

Daniel David, rectorul UBB: „Companiile vor tineri nu foarte bine pregătiți să-i plătească mai puțin, pe model chinezesc”

Am dus acolo foarte multe industrii majore pentru Europa, inclusiv semiconductori sau automobile. Era mai ieftin în China. Ne-am gândit că pe termen scurt ne îmbogățim noi, adică cei care aveau business-urile se îmbogățesc. Și acum ne gândim ce facem ca să nu se prăbușească economia Europei.

Deci cam la fel se întâmplă și aici. Companiile vor tineri care să studieze mai puțin, să nu fie foarte bine pregătiți, deoarece aceia trebuie plătiți cu un salariu mai mare. Este ca și cum vei începe să pregătești oameni care administrează medicația antidepresivă fără să fie psihiatri. Te pregătesc doar în medicație antidepresivă.

Citește și: Ungaria e „supărată” după ce România a întrecut-o la PIB: „Maghiarii sunt mai bogați și nu emigrează ca românii”

Ca să forțez lucrurile, se vrea ca absolvenții să facă unele intervenții chirurgicale, fără a fi medici chirurgi. Au apărut în psihologie așa-zișii life coach, nu știu, care au competențe de psiholog fără să fie psiholog, care o să creeze probleme majore pe piață”, a declarat Daniel David pentru Adevărul.

Întrebat despre cum vede viitorul educației universitare, David a precizat: 

„Eu sunt de acord că programele tradiționale trebuie completate cu aceste dezvoltări moderne, dar cum am spus, trebuie completate. E voie să renunțăm la una sau alta, fiindcă dacă mergem doar cu cele tradiționale, ne rupem într-un fel de dinamica pieței muncii, dar dacă însă ne aruncăm la modul orb în ocupații de scurtă durată, ieftine, numai pentru a ajuta angajatorul să-i plătească mai ieftin pe absolvenții noștri, pe termen scurt, angajatorul va câștiga.

Pe termen mediu și lung pierdem cu toții, fiindcă expertiza va fi scăzută, competențele vor fi scăzute și o să începem să ne căutăm vechii experți”.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut