Daria Costea din Sâncel, marea câștigătoare a Festivalului – Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Cânt și Joc pe Hârtibaci”. Tânăra interpretă a impresionat juriul cu vocea ei.
Desfășurat pe parcursul a două zile, 15 și 16 noiembrie 2024, la Agnita, ediția cu numărul 28 a Festivalului – Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Cânt și Joc pe Hârtibaci” a oferit ocazia publicului spectator să se bucure de frumoasele tradiții și obiceiuri de pe Valea Hârtibaciului.
Daria Costea din Sâncel, marea câștigătoare a Festivalului – Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Cânt și Joc pe Hârtibaci”
Tradiția organizării în Agnita a unui festival al muzici populare românești a început în anul 1995 și este cu atât mai valoros, cu către prezintă rodul muncii a generații de artiști și oameni de cultură.
Ediția cu numărul 28 a arătat că evenimentul este o manifestare de tradiție la nivel național, reunind, pe Valea Hârtibaciului, tineri soliști din întreaga țară.
În prima zi a Festivalului, pe scena Casei de Cultură din Agnita au urcat cei 13 concurenți, care au fost selectați să participe în cadrul Festivalului Concurs.
Prestația lor a fost urmată de spectacolul oferit de formațiile de dansuri ale Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita, Clubul Copiilor Agnita, Grupul vocal al Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita, Ansamblurile Folclorice „Hârtibaciul” și „Cununa”.
A doua zi a fost dedicată spectacolului susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” alături de soliști de renume: Ionela Răspop, Claudia Mihăilă, Bogdan Boeriu, Dorinel Gavriluț Pîrvoni, Ioana Bogdan Roman, Tin Vasilescu, Gabriela Tuță, Maria Butilă, Marcel Părău Brâncoveanu și Rodica Popa Comaniciu.
Invitata specială a serii a fost îndrăgita interpretă Zorica Savu, iar spectacolul a fost acompaniat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, cunoscut pentru promovarea tradițiilor autentice românești, potrivit sibiulinimagini.ro.
În cea de a doua zi a Festivalului a avut loc și Gala Laureaților, fiind premiați tinerii soliști participanți în cadrul ediției a-XXVIII-a. Trofeul Festivalului a fost câștigat de COSTEA DARIA din Sâncel, județul Alba, Premiul I, de POPA PETRONELA, Premiul II, de TÂRZIU ANDREI, iar Premiul III de CHELBA ANDREI NICOLAE.
Premiul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu a fost câștigat de TISE DIANA, iar Premiul de Popularitate a fost câștigat de BALASOIU RALUCA.