În contextul economic din România, se ridică întrebarea crucială despre prescrierea datoriilor, fie ele către ANAF, bănci sau asociații de proprietari. Legislația din țara noastră stabilește termenele de prescriere pentru aceste datorii, dar și condițiile care le influențează.
Când se prescriu și ce trebuie să știți despre termenele legale
Concret, legislaţia în domeniu nu stabileşte altceva, astfel că se utilizează acest termen general, de trei ani. Însă, punctual, pot exista documente prin care să se ajungă la o altă înţelegere.
Mii de români acumulează, anual, datorii către ANAF. Într-o ţară în care, în mare măsură, se trăieşte din credite şi împrumuturi, indiferent că vorbim despre instituţii, persoane fizice sau persoane juridice, era de aşteptat să vorbim şi despre multe cazuri în care se ajunge la datorii, conform realitateatv.tv
Ce spune legislaţia despre prescrierea datoriilor către ANAF pentru persoanele fizice
Se stabilește așadar că, în cazul datoriilor bănești de natură civilă sau comercială se prescrie în termen de trei ani, în timp ce pentru datoriile de stat, termenul ajunge până la cinci ani și începe din momentul atingerii primei date scadente.
În momentul în care optezi pentru un împrumut bancar este foarte important să cunoști toate riscurile la care te expui în cazul imposibilității de plată, dar mai ales să știi care sunt drepturile pe care le ai în raport cu instituția în cauză.
În acest mod poți evita orice abuz sau încălcare a legii și, în final, să beneficiezi de prescrierea datoriei, în cazul în care respecți toate condițiile în acest sens.
Mai mult, există informaţii conform cărora vorbim despre un termen de cinci ani care nu înseamnă, de fapt, cinci ani concret. Pentru că momentul din care se porneşte calculul efectiv este data de 1 iulie a anului următor faţă de cel pentru care este datorată obligaţia fiscală.
LEGEA PRESCRIERII DATORIILOR: CADRUL LEGAL ACTUAL
Codul de Procedura Fiscală este organismul care reglementează prescrierea datoriilor pentru cele în raport cu statul, iar pentru datoriile de altă natură, se activeazăvCodul de Procedura Civilă.
Ambele au ca principal scop conturarea unui cadru legislativ cât mai concret și sigur pentru ca, atât debitorul, cât și creditorul, să beneficieze de o colaborare onestă.
Se stabilește așadar că, în cazul datoriilor bănești de natură civilă sau comercială se prescrie în termen de trei ani, în timp ce pentru datoriile de stat, termenul ajunge până la cinci ani și începe din momentul atingerii primei date scadente.
Cu alte cuvinte, dacă banca, spre exemplu, nu a solicitat procedura de executare silită în maxim trei ani de la ultima plată înregistrată, conform Codului Civil de prescriere datorii, acest drept se prescrie, nemaiputând fi exercitat.
FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ PRESCRIPȚIA DATORIILOR
Dincolo de depășirea termenului invocat, pentru ca o datorie să se poată prescrie trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Orice sumă achitată în această perioadă de trei ani întrerupe prescripția, ceea ce înseamnă că numărătoarea începe de la capăt.
De asemenea, dacă creditorul a demarat executarea silită cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului și încheierea procedurii durează și după acest moment, este considerată valabilă și ireversibilă.
Există foarte multe chestiuni de nuanță care pot influența relația dintre instituție și beneficiar și tocmai de aceea este esențial să te consulți cu un avocat înainte de orice pas.
Concret, dacă avem o datorie pentru anul 2022, cei cinci ani se calculează începând cu 1 iulie 2023, deci prescripţia ar urma să intervină de la 1 iulie 2028.
Când se prescriu facturile restante şi datoriile către asociaţia de proprietari
În general, vorbim despre un termen de prescriere mai mic faţă de cel înregistrat la datoriile către ANAF, respectiv un termen de trei ani.
Asta, evident în cazul în care nu există documente care să arate altceva.
Concret, legislaţia în domeniu nu stabileşte altceva, astfel că se utilizează acest termen general, de trei ani. Însă, punctual, pot exista documente prin care să se ajungă la o altă înţelegere.
Ca şi în cazul datoriilor către alte instituţii, precum cele care oferă diferite servicii, sau a datoriilor către asociaţia de proprietari, vorbim tot de un termen de trei ani peste care poate interveni prescrierea datoriilor.
Concret, la 60 de zile de la momentul în care se depăşeşte termenul pentru plata unei facturi începe termenul din care banca poate solicita executarea silită a plăţii respective.
Dacă în trei ani de la momentul respectiv banca nu solicită executarea silită a plăţii putem vorbi despre prescrierea datorii.
Dacă, însă, banca solicita executarea silită a plăţii, termenul de prescriere se amână şi aceasta nu mai poate fi cerută, potrivit newsweek.ro.