miercuri, iulie 3, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleGastronomieDe miercuri vom ști exact ce și cât mâncăm la restaurant. Ce...

De miercuri vom ști exact ce și cât mâncăm la restaurant. Ce informații trebuie să apară în meniuri

Date:

Știri relevante

spot_img

De pe 15 martie vom ști exact ce și cât mâncăm când alegem ca opțiune restaurantele, cantinele sau fast-food-urile. Conform unui ordin al ANPC unitățile vor fi obligate să afișeze în meniuri toate ingredientele, precum și cantitatea de grăsimi, acizi, sare, proteine sau aditivi.

Noile reguli vizează și fast-food-urile sau cantinele, iar informațiile vor fi afișate și în meniurile virtuale.

De miercuri vom ști exact ce și cât mâncăm la restaurant

Vreme de o săptămână, Marius, managerul unui restaurant cu specific tradițional din Brașov, a făcut echipă cu bucătarul șef pentru a concepe noul meniu cu toate informațiile necesare.

Citește și: Se modernizează drumul DJ 107V Sânmiclăuş – Alecuş – Fărău. Câte firme se bat la licitație

Mădălina Gkeveșanu, bucătar șef: “Trebuia să las sarmaua să îi răspund lui Marius, să mă întrebe de care pulpă de vită, cu cât grăsime, cu 10 la sută, cu 20 la sută. Bineînțeles că noi trebuie să întrebăm producătorul, cam așa au decurs zilele cu telefoane de dimineața până seara.”

Managerul a folosit un calculator de valori nutriționale pentru care a plătit un abonament de o mie de lei. Ordinul dat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului prevede că în meniu să fie trecute, explicit, ingredientele, declarația nutrițională și aditivii.

Ce trebuie să conțină meniul
Meniuri cu calorii specificate.

Declarația nutrițională:
-grăsimi,
-acizi grași
-acizi saturați
-glucide
-zaharuri
-proteine
-sare.

Aditivi utilizați:
-conservanți
-coloranți
-stabilizatori
-emulsificatori
-E-uri.

Citește și: Simpozion organizat la Alba Iulia pentru comemorarea victimelor regimului comunist

Marius Vatră, managerul unui restaurant: “Practic introduci fiecare ingredient, e o bază de date unde se găsesc multe ingrediente. Se introduce fiecare reţetă și acel calculator își face treaba.”

Informațiile sunt de mare ajutor, mai ales în cazul persoanelor care țin diete ori au alergii la anumite alimente.

“Reporter: Întrebați la restaurant aceste informații?
Client: La anumite restaurante, da, mai ales că am în familie persoane care sunt alergice la diverse alimente.”

La acest restaurant provocarea a fost alta: cum va arăta meniul care conţine peste 100 de produse. Și asta pentru că în forma actuală are 30 de pagini, așa că va exista unul separat, fără fotografii, dar care să conțină și noile informații. Şi va semăna mai degrabă ca un…catalog.

Elena Munteanu: bucătar șef: “Ajunsesem undeva înainte de paşte și aveam deja 60 și ceva de pagini cu toate valorile astea.”

Există însă și o aplicație gratuită, pusă la dispoziție de Infocons.

Sorin Mierlea, preşedinte Infocons: “Scanează codul de bare al produsului, avem peste trei milioane de produse în baza de date, nu se găsește produsul în baza de date, introduce info de pe etichetă în bară de jos, unde e un dicţionar de terminologie, vede dacă are aditivi. Ai cantitatea de sare și zahăr afișată. Doar bifam produsele pe care le-am salvat, și ne dă totalul la 100 de grame.”

Citește și: Criza medicamentelor din România pune în pericol mii de pacienți

Horia Constantinescu, președintele ANPC: “Vom verifica inclusiv respectarea acestui ordin, dar și a regulamentului european care vorbește despre menționarea obligatorie a alergenilor și a ingredientelor în produsele alimentare. Vom aplica avertismente o perioadă bună de timp.”

Aceste schimbări intră în vigoare de miercuri, potrivit știrileprtov.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut