joi, februarie 22, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateDe unde provine expresia „gerul Bobotezei” și ce înseamnă? Ce se întâmplă...

De unde provine expresia „gerul Bobotezei” și ce înseamnă? Ce se întâmplă în această zi?

Date:

Știri relevante

spot_img

Sărbătoarea Bobotezei: acest moment al anului a lansat o expresie destul de des întâlnită în vocabularul românilor, respectiv „gerul Bobotezei”. Ce înseamnă și care este de fapt originea acestei expresii aflați în articolul următor.

Temperaturile de afară din acest moment nu au nimic de-a face cu gerul și cu iarna, deci în nici un caz nu se poate spune că astăzi avem parte de „un ger al Bobotezei”.

De unde provine expresia „gerul Bobotezei” și ce înseamnă? Ce se întâmplă în această zi?

Dacă analizăm originile expresiei „gerul Bobotezei”, vedem că, de fapt, perioada la care se face referire este a doua parte a lunii ianuarie.

Expresia este de pe vremea când România avea calendarul pe stil vechi. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Citește și: VREMEA România va fi lovită de un ciclon polar! Unde vor fi temperaturi de -15 grade și va ninge puternic

În trecut Boboteaza se sărbătorea pe data de 19 ianuarie. După 1924, Boboteaza s-a decalat mai devreme, respectiv pe 6 ianuarie.

Expresia “Gerul Bobotezei” are legătură şi cu obiceiul, păstrat şi astăzi în anumite zone ale ţării (în localităţile de pe malul Dunării sau de la malul mării, mai ales), ca tinerii să se întreacă să scoată la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa îngheţată, iar cel care reuşeşte va fi ferit de boli şi va avea parte de bine tot anul.

O astfel de tradiţie, ca şi stropirea caselor şi a gospodăriilor cu apă sfinţită au legătură cu sensul simbolic al sărbătorii, acela de renaştere a lumii, de “reîmprospătare”, de recunoaştere a apei ca principiu vital, o reiterare a Începutului, când “Duhul lui Dumnezeu se purta deasupra apelor”.

“Apa Botezului” permite intrarea într-o nouă stare, prin alungarea răului, abandonarea “omului de dinainte” şi renaşterea sub cele mai bune auspicii.

Pentru creştinii ortodocşi, Epifania este Sărbătoarea Botezului lui Iisus Hristos, Scripturile menţionându-l pe Ioan Botezătorul, vestitorul şi botezătorul lui Iisus, ca fiind cel spre care Iisus s-a îndreptat pentru a se împlini planul lui Dumnezeu.

“Boboteaza” (inclusiv expresia “Gerul Bobotezei”) este un termen autohton, probabil o formă populară după slavonescul “Bogojavlenije” (”Bogu” – Dumnezeu şi “javlenije” – botează).

Citește și: VIDEO Minunea ce se petrece în fiecare an de Bobotează. Apele râului Iordan curg în sens invers

Alţi lingvişti consideră că ar putea fi şi un derivat din “apă-botează” (o structură lingvistică încă prezentă în limbajul popular din Maramureş, Banat, Transilvania), deşi este greu de explicat în ce fel s-a ajuns (fonetic) de la “apă”, la silaba “bo” (“apă botează” – Bobotează).

Când vine Gerul Bobotezei?

Pentru cei care încă mai respectă calendarul pe stil vechi, numit calendarul iulian, Crăciunul se celebrează la data de 7 ianuarie, iar Boboteaza se sărbătoreşte la data de 19 ianuarie.

Dacă luăm ca reper sărbătorile pe rit vechi, este posibil să simţim “Gerul Bobotezei” în jurul datei de 19 ianuarie, aşa cum s-a mai întâmplat, potrivit puterea.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut