miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăIstorieDescoperire inedită la Râmeț! Localnicii Apusenilor aveau ritualuri comune cu triburile din...

Descoperire inedită la Râmeț! Localnicii Apusenilor aveau ritualuri comune cu triburile din Africa

Date:

Știri relevante

spot_img

Descoperire spectaculoasă într-un tumul funerar aflat la Râmeț. Se dovedește practicarea în Munții Apuseni a unor ritualuri comune cu ale triburilor africane.

Descoperirea a fost făcută în necropola tumulară din perioada timpurie a Epocii Bronzului de la Râmeț, în Munţii Apuseni.

Descoperire inedită la Râmeț

Arheologul Horia Ciugudean a explicat că într-un mormânt de înhumaţie a fost găsit un schelet dezmembrat, cu oasele mâinilor şi picioarelor legate strâns, într-o poziţie nefirească din punct de vedere anatomic.

“De asemenea, maxilarul inferior este deplasat şi acest lucru nu se datorează îngropării, ci a fost intenţionat schimbată poziţia sa în raport cu craniul. Şi o parte din oasele scheletului lipsesc. Deci nu este un schelet complet.

Citește și: Misterul tăblițelor cerate de la Roșia Montană: Cum au revoluționat cunoașterea istoriei romane din Transilvania

Acest fapt se poate datora practicării excarnaţiei, o practică care este cunoscută la nivelul anumitor populaţii primitive şi a unor triburi din zonele Africii sau Americii, care expuneau corpurile defuncţilor în spaţiul liber, pe anumite platforme, şi păsările curăţau scheletul până la os.

După care, se făcea îngroparea, una selectivă, a oaselor”, a explicat arheologul.

În acelaşi timp, a spus Horia Ciugudean, faptul că oasele lungi de la mâini şi de la picioare sunt strânse, dar articulate, indică că acestea au fost legate în mod intenţionat, pentru a aminti de poziţia chircită în care, de obicei, erau înmormântaţi indivizii acestor comunităţi în mileniul al III-lea î.Hr.

Mormântul aparţine comunităţii care a ridicat tumulul la începutul Epocii Bronzului.

“Ceea ce putem spune despre acest mormânt ca datare, se referă la nişte date pe radio-carbon pe care le-am obţinut prin analizarea lor în laboratoarele din SUA – este vorba de date cuprinse între 2800 şi 2500 î.Hr., deci în prima jumătate a mileniului al III-lea.

Prin poziţia pe care o ocupă acest mormânt însă în cadrul movilei, pentru că nu este un mormânt central, este un mormânt înspre periferia movilei, s-ar putea ca datarea sa prin radio-carbon să ne ofere surprize, în sensul că există o perioadă mai târzie de înmormântări în această movilă, mai târzie decât momentul în care s-a ridicat movila şi au fost aşezaţi primii morţi, o perioadă în care şi alte comunităţi au folosit movila ca loc de înmormântare.

Citește și: VIDEO Pădure din Apuseni, pusă la pământ de o tornadă. Sute de copaci au fost doborâți: „Ferească-ne Dumnezeu”

Că ar putea fi aşa, o dovedeşte cel de-al doilea orizont de morminte care au fost găsite în movilă, este vorba de morminte care aparţin de data asta mileniului II î.Hr.”, a declarat Ciugudean.

Horia Ciugudean a afirmat anul trecut că pe raza comunei Râmeţ ar exista sute de astfel de movile funerare, iar în Apuseni, mii sau chiar zeci de mii, potrivit Agerpres.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut