joi, iulie 18, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEconomieEconomistul albaiulian Cristian Păun, despre salariul minim european: „Italianul, spaniolul și francezul...

Economistul albaiulian Cristian Păun, despre salariul minim european: „Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați”

Date:

Știri relevante

spot_img

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, a comentat, pe Facebook, implementarea salariului minim european în România, susținând că este „o invenție” a europenilor pentru că „este mai ieftin să aducă roșiile de la noi”.

Originar din Alba Iulia, economistul Cristian Păun a dezbătut implementarea salariului minim european în România de la 1 iulie 2024.

Profesorul de economie Cristian Păun consideră că deficitul balanței comerciale va crește. Dar ce înseamnă asta mai exact? Economistul a explicat acest concept într-o scurtă analiză publicată pe pagina sa de Facebook.

Economistul albaiulian Cristian Păun, despre salariul minim european: „Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați”

„Italianul, spaniolul și francezul sunt supărați că nu mai găsesc roșii de-ale lor în sucul de roșii. Sau că făina nu se face cu grâu de la ei. Că este mai ieftin să aducă roșiile de la noi sau grâul de la noi.

Așa că, au inventat “salariul minim european”. Un cost minim pe ora de muncă impus românilor. În acest fel, roșiile de la ei și grâul de la ei redevin competitive, nu doar la ei ci și pe piața unică. Și multe alte cele.

Citește și: Medicul Leon Dănăilă, la ceas aniversar: A împlinit 91 de ani! Secretele longevității unui neurochirurg de succes

Ai noștri guvernanți, iubitori de țară și popor și cu zero pricepere economică, sar zelos să îl aplice în avans dacă se poate. Și, uite așa, pe negândite, fac jocurile unora mai pricepuți ca ei.

Deficitul de balanță comercială (importuri minus exporturi, 80% din piața unică) a trecut de lejer 7%. Salariul minim european va adânci și mai mult problema. Iar cursul de schimb rămâne fix căci… suntem bine. De ce să nu fie și mai ieftine importurile lor și mai scumpe exporturile noastre? Că mai necompetitive ale noastre sunt, asta este clar!

Trăiască salariul minim european! Trăiască socialismul”, a scris Cristian Păun pe Facebook.

Salariul minim european, implementat în România de la 1 iulie 2024

Legea privind salariul minim european a fost aprobată pe 21 iunie de Guvernul României.

Salariul minim european va fi raportat la jumătate din salariul mediu, influențat de inflație și productivitatea muncii. În prezent, în România, salariul minim este sub jumătatea salariului mediu și nu asigură un nivel de trai decent.

Citește și: Scrisoarea emoționantă lăsată de fotbaliștii români în vestiar, după meciul cu Olanda. UEFA ne-a lăudat: „Oaspeții perfecți”

Directiva europeană, pe care Guvernul trebuie să o implementeze, prevede ca salariul minim european să fie calculat în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Începând cu 15 noiembrie, fiecare țară va avea propriul salariu minim raportat la indicatorii stabiliți de UE, menit să asigure un trai decent.

De la 1 iulie, salariul minim pe economie a crescut de la 3.300 lei la 3.700 lei.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut