Economistul albaiulian Cristian Păun, despre tarifele lui Trump: „Bursa americană continuă să se prăbușească și astăzi. Mă uit pe portofoliul de pe eToro și nu îmi vine să cred ce văd. Văd roșu”.
Piețele financiare globale sunt în haos după noile tarife impuse de Donald Trump, care au dus la cele mai mari pierderi pe burse din ultimii cinci ani, de la pandemia de Covid-19 încoace.
Economistul albaiulian Cristian Păun, despre tarifele lui Trump: „Bursa americană continuă să se prăbușească și astăzi”
Trilioane de dolari s-au evaporat de pe piețele mondiale de miercuri, când Trump a anunțat o serie de taxe vamale ce au perturbat comerțul internațional.
Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice București, a explicat ce au creat pentru economia mondială tarifele adoptate de Donald Trump.
„O grămadă de miliarde de dolari pierdute în câteva zile. Câteva mii… Cât PIB-ul a 70 de Românii. În câteva zile. Știrile mirobolante dinspre SUA continuă și astăzi. Fantastic! Minunat! De neimaginat!
Iată câteva:
1. Bursa americană continuă să se prăbușească și astăzi. La fel și dolarul. Mă uit pe portofoliul de pe eToro și nu îmi vine să cred ce văd. Văd roșu. Eu ca eu, dar nu vreau să fiu acum în pielea celor care au investit capital pe bursă de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.
Nu aș vrea să fiu în pielea milioanelor de americani care au pus economiile de viață în fonduri de pensii și asigurări de viață și se pregăteau de pensie. Americanii nu au contribuție la Pilonul 1 cum avem noi.
Nu au pensie de stat. Se bazează pe piața de capital enorm. Piața de capital, prin fondurile de pensii și asigurările de viață, sunt finanțatorii de bază ai IMM-urilor din SUA.
2. JP Morgan a dat în acest moment probabilitate de recesiune de 60% pentru economia americană!
3. BMW produce 1500 de mașini / zi în Greer, South Carolina. Mașinile erau destinate în bună măsură exportului în UE și China, importând componente din China și din UE.
Au anunțat că se gândesc să închidă divizia din SUA pentru că nu rentează să plătească taxe vamale pe componente și pe mașinile finite. Exact ce spuneam eu, companiile din SUA care produc pentru piața globală cu componente de pe piața global vor părăsi rapid SUA și vor da afară oameni”, a scris profesorul pe Facebook.
Implicații pentru economia globală
Aceste evoluții ar putea avea efecte în lanț asupra economiei globale. SUA rămâne o piață esențială atât pentru exportatori, cât și pentru investitori.
O recesiune în economia americană, combinată cu o retragere a companiilor internaționale din teritoriul său, ar putea genera dezechilibre în alte economii conectate la rețeaua de producție și consum globală.
Situația din SUA este atent monitorizată de guverne, investitori și analiști din întreaga lume, într-un moment în care economia globală este deja marcată de multiple tensiuni geopolitice și economice.