miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateEnigma lacului creat de natură sub forma hărții României. De ce oamenii...

Enigma lacului creat de natură sub forma hărții României. De ce oamenii se tem să intre în apele lui

Date:

Știri relevante

spot_img

Enigma lacului creat de natură sub forma hărții României. Motivul pentru care nimeni nu se încumetă să intre în apele lui.

În munții Rodnei, sub vârful Pietrosu, la o altitudine de 1.825 m, se află un lac în țara noastră, un lac creat de natură chiar sub forma hărții României.

Misterul lacului creat de natură sub forma hărții României. De ce nimeni nu vrea să intre în apă

Dar nu doar forma lui îl face să fie unic, ci și misterele și legendele țesute în jurul lui de-a lungul vremii.  

Despre Lacul Iezer din Munții Rodnei, căci despre el este vorba, s-au spus multe povești și s-au creat adevărate mistere de-a lungul timpului.

Locuitorii din Borșa au auzit de la bătrânii locului o serie de povești despre Lacul Iezer, unic în România datorită aspectului sub formă de hartă a țării.  

Cele mai cunoscute legende care circulă despre Lacul Iezerul Pietrosului din Munții Rodnei au legătură cu adâncimea acestuia, despre care se crede că este „fără fund”. 

Citește și: Misterul pârâului din Ardeal care nu îngheață niciodată. Trece pe lângă o biserică

O altă poveste transmisă din generație în generație în Borșa vorbește despre o posibilă legătură între adâncurile lacului Iezer și Marea Neagră. 

Rezervaţia Pietrosul Mare cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munţii Rodnei: circurile glaciare Buhăescu, Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Rebra, Gropi, având în porţiunea bazală morene şi căderi de apă pe pragurile de stâncă lustruite de gheţari.

Cea mai mare parte a rezervaţiei este ocupată de roci cristaline metamorfice din Pânza de Rodna (Precambrian superior).

Formaţiunea de Voşlobeni este constituită din micaşisturi cu nivele de paragnaise, cuarţite şi amfibolite, cu nivele de dolomite şi calcare cristaline (Turnu Roşu, Piatra Albă), potrivit maramureș.org.

Tipul şi subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, întâlnindu-se şi solurile brun eumezobazic şi brun acid. În rezervaţie există mai multe lacuri glaciare: 

Iezerul Pietrosului, cu o suprafaţă de 3,45 ha, cu adâncimea maximă de 2,10 m;
• Buhăescu I, având suprafaţa de 0,7 ha, adâncime maximă de 1,80 m;
• Buhăesu II, cu suprafaţa de 0,20 ha, adâncime maximă de 5 m;
• Buhăescu III, cu suprafaţa de 0,1 ha, adâncime maximă de 1 m;
• Buhăescu IV, cu suprafaţa de 0,11 ha, adâncime maximă de 0,7 m;

Legende și mistere care învăluie Lacul Iezer

Dintre lacurile care fac parte din rezervația Pietrosul Mare, cel mai cunoscut este Lacul Iezerul Pietrosului, despre care borșenii știu de la bătrâni că lacul n-ar avea fund.

Oamenii spun că e de mers cam 8 km până la Iezer, pe un drum forestier, dar priveliștea merită tot efortul. Inițial, locuitorii din Borșa se sfiau să spuna că lacul ascunde un mister. 

Citește și: VIDEO Misterul orașului-fantomă din România unde au loc întâmplări stranii. Ce a descoperit un miner în adâncuri

Erau și ei conștienți că nu e usor de crezut că lacul nu are fund sau că ar avea legătură cu marea.  

„Cândva, oamenii au aruncat niște lemne în apă și au ieșit în mare. Da, se zice că ar avea legatură cu Marea Neagra, că s-a aruncat un fier însemnat.

Nu știu foarte multe că n-are nimeni curaj să intre acolo, că-i foarte rece apa. Bătrânii spuneau mai demult că a căzut un bou acolo și l-au găsit în Marea Neagră”, a declarat un localnic pentru jurnalmm.ro.  

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut