sâmbătă, iunie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăInternaționalEnigma sferei de „fier” descoperită într-o pădure. Dovedește existența unei civilizații avansate?

Enigma sferei de „fier” descoperită într-o pădure. Dovedește existența unei civilizații avansate?

Date:

Știri relevante

spot_img

O sferă de piatră care ar conține o cantitate impresionantă de fier i-a fascinat pe arheologii din lumea întreagă după descoperirea ei într-o pădure din Bosnia. 

Această rocă rotundă ar putea fi cea mai veche sferă de piatră realizată de mâna omului, spune arheologul bosniac Semir Osmanagic.

Enigma sferei de „fier” descoperită într-o pădure. Dovedește existența unei civilizații avansate?

Descoperită într-o pădure din apropierea orașului bosniac Zavidovici, sfera are o rază cuprinsă între un metru și un metru și jumătate și un conținut “extrem de ridicat” de fier.

Dr. Osmanagic consideră că sfera dovedește existența unei civilizații avansate pierdute, care datează de peste 1.500 de ani.

Citește și: Viperele, „la plimbare” pe cărările din Munții Apuseni. O reptilă de o lungime considerabilă a fost fotografiată în satul Dealu Lămășoi

Potrivit colegului său cercetător, Dr. Sam Osmanagich, în regiune existau mult mai multe sfere de acest fel până în secolul XX.

Se pare că multe dintre ele au fost distruse în anii 1970 din cauza zvonurilor că în mijlocul lor ar fi ascuns aur.

Dr. Osmanagic, cunoscut drept “Indiana Jones bosniac”, a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2005, când a afirmat că un grup de dealuri din Valea Visoko din Bosnia ar fi, de fapt, locul unor piramide antice legate printr-o rețea de tuneluri subterane.

Deși afirmațiile sale au fost luate în derâdere de unii, guvernul bosniac a acordat sprijin financiar pentru a permite efectuarea de săpături în regiune. Nedzad Brankovic, prim-ministru bosniac la acea vreme:

“Ni s-a spus că lumea râde de noi… dar nu există niciun guvern în lume care să tacă în legătură cu lucruri pozitive.”

Anthony Harding, președintele Asociației Europene a Arheologilor, a descris săpăturile de la Visoko ca fiind “o absurditate totală”, spunând:

Citește și: VIDEO Obiceiul puşcatului de Paşte în Munții Apuseni! Țara Moților se cutremură de sunetul țevilor de carbid menite să alunge răul

“Există arheologie autentică pe deal și mi s-a spus că este medievală, posibil din epoca bronzului sau romană.

Dar speculația conform căreia ar putea exista o structură veche de 12.000 de ani sub ea este o fantezie totală și oricine are cunoștințe de bază de arheologie sau istorie ar trebui să recunoască acest lucru”.

În 2016, criticii s-au aliniat din nou pentru a demonta teoriile mai degrabă grandioase ale doctorului Osmanagic.

Explicația științifică a formării sferei

Discutând despre sfera Zavidovici, Mandy Edwards, de la Școala de Științe ale Pământului, Atmosferei și Mediului de la Universitatea din Manchester, a declarat pentru MailOnline că este posibil ca roca să nu fie deloc artificială și să se fi format prin “precipitarea cimentului mineral natural în spațiile dintre grăunții de sedimente” – un proces cunoscut sub numele de concreționare.

Citește și: Misterul locului din Ardeal unde aparatele foto nu merg, iar busolele o iau razna. Ce s-ar ascunde aici?

Sute de turişti din lumea întreagă au mers să o vadă, însă originile sale sunt încă incerte. Arheologii cred că imensa sferă dovedește existenţa unei civilizaţii avansate care ar fi trăit în urmă cu 1.500 de ani.

Din câte se pare, regiunea ar fi fost presărată până în secolul al XX-lea cu astfel de sfere, însă multe au fost distruse în anii ’70, ca urmare a zvonurilor că în interiroul lor se ascundeau bogății de aur, potrivit The Telegraph.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut