miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăEpiscopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană: A contribuit la reînființarea Episcopiei...

Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană: A contribuit la reînființarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia în 1975

Date:

Știri relevante

spot_img

Episcopul Emilian Birdaș va fi onorat într-o ceremonie specială pentru contribuția sa semnificativă la reînființarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Consiliul Județean Alba, va avea loc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia la ora 12:00 în data de 23 noiembrie 2023.

Într-un moment solemn de recunoaștere, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Consiliul Județean Alba vor organiza o ceremonie de omagiere dedicată episcopului Emilian Birdaș în data de 23 noiembrie 2023.

Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană

Evenimentul își propune să celebreze contribuția deosebită a episcopului la reînființarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia în anul 1975.

“Proiectul 4.4 Monumentele literaturii române este un proiect menit să omagieze în fiecare an personalitățile a căror busturi se află pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, din Parcul Mihai Eminescu.

Citește și: Comedia absurdului, pe scena din Alba Iulia: Teatrul Skepsis va interpreta în această seară două opere semnate de maestrul Eugen Ionescu

În acest context, joi, 23 noiembrie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Omagierea va avea loc la ora 12:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

Emilian Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian și hirotonit ierodiacon și ieromonah. A urmat cursurile Seminarului monahal de la Cernica, Seminarul „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București.

În 1952 a absolvit Institutul Teologic cu grad Universitar din București, unde a fost hirotesit protosinghel, în 1947. După absolvirea facultății, protosinghelul Emilian Birdaș este numit ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București (1953-1957), apoi devine vicar administrativ la Episcopia Romanului și Hușilor (1957-1963).

În anul 1958 a fost hirotesit arhimandrit. Ulterior devine preot-paroh al Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia (azi Catedrala reîntregirii Neamului;1963-1973). La 11 iunie 1973 a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei de Sibiu și Alba Iulia, cu titlul „Rășinăreanul”, fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973.

Episcopul Emilian Birdaș a fost instalat în scaunul episcopal la 25 ianuarie 1976, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia (azi Catedrala Reîntregirii Neamului). În noua sa calitate s-a ocupat de organizarea noii eparhii, de restaurarea unor monumente istorice, de ridicarea a numeroase biserici și de pictarea lor. S-a opus cu vehemență distrugerii bisericilor și mănăstirilor, pilduitoare în acest sens fiind implicarea sa în obținerea documentelor necesare restaurării vechii bisericuțe a Mănăstirii Râmeț, alături de care a construit o biserică nouă, a cărei zidire a durat până în anul 1986.

Citește și: Nicolae Stanciu, mesaj pentru fanii naționalei României: „Vrem să facem un Euro de neuitat!”

A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult. Pentru meritele sale deosebite a fost ales membru de onoare al Academiei Române. La 18 ianuarie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost acuzat de colaborare cu regimul comunist și a fost obligat să demisioneze din scaunul de episcop, într-un mod controversat, prin încălcarea canoanelor bisericești, nedreptate care i-a cauzat grave probleme de sănătate printre care un atac cerebral.

În data de 4 aprilie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost reintegrat în Sinod, în calitate de arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului și Hălmagiului, cu titlul „Arădeanul”. La 12 iulie 1994 a fost ales episcop al reînființatei Episcopii a Caransebeșului.

La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea „Foii Diecezane” și a „Calendarului Românului”. Episcopul Emilian Birdaș a trecut la cele veșnice la 5 aprilie 1996, în orașul Caransebeș.”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene “Lucian Blaga” Alba pe pagina de Facebook.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut