miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateEroarea care l-a lăsat în libertate pe Eduard Palko, șoferul băut care...

Eroarea care l-a lăsat în libertate pe Eduard Palko, șoferul băut care a spulberat trei tineri pe DN1. Poate fugi din țară

Date:

Știri relevante

spot_img

Eroarea care l-a lăsat în libertate pe Eduard Palko, șoferul băut care a spulberat trei tineri pe DN1. Tânărul poate fugi din țară.

Un șir de erori a dus la lăsarea în libertate a unui tânăr în vârstă de 19 ani, care a omorât în accident rutier trei persoane. Șoferul se afla sub influența alcoolului.

Eroarea care l-a lăsat în libertate pe Eduard Palko, șoferul băut care a spulberat trei tineri pe DN1. Poate fugi din țară

Inculpatul poate părăsi țara pentru că nu are nicio restricție, în condițiile în care faptele comise se pedepsesc obligatoriu cu închisoarea în regim de detenție.

Este vorba despre accidentul produs în dimineața zilei de 27 august 2023, în jurul orei 03.00, pe DN1, în apropiere de Alba Iulia.

Eduard Norbert Palko circula cu aproximativ 120 de kilometri pe oră și a lovit trei tineri care circulau pe marginea drumului, care au murit pe loc.

Șoferul a fost arestat preventiv, iar în 10 noiembrie 2023 a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului.

Citește și: Șoferul băut care a omorât trei tineri pe DN1, în Alba, lăsat liber: „El stă în casă de sărbători lângă familia lui și copiii nevinovați zac în mormânt“

„În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că inculpatul, în data de 27.08.2023, în jurul orei 03:00, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o alcoolemie peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (1,94 g/l alcool pur în sânge la ora 04:12, respectiv 1,81 g/l alcool pur în sânge la ora 05:13), a condus autoturismul pe DN 1, direcția de deplasare Oiejdea spre Alba Iulia.

În momentul în care a ajuns în localitatea Sântimbru (fabrică), având o viteză aproximativă de 119 km/oră, a circulat pe marginea din dreapta a drumului și parțial pe acostament, a efectuat o manevră de redresare înspre stânga pentru a reveni integral pe partea carosabilă, moment în care a lovit cu partea frontal dreapta a autoturismului pe persoanele vătămate, acestea circulând pedestru, unul în fața celuilalt, pe partea dreaptă a părții carosabile și pe acostament, fără a purta acestora”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Pus în libertate cu trei zile înainte de expirarea arestului preventiv

În 7 decembrie 2023, când s-au verificat măsurile preventive, tânărul a fost plasat în arest la domiciliu. Acesta a contestat măsura, iar Tribunalul Alba a constatat, în 14 decembrie, că măsura preventivă a încetat în 13 decembrie, inculpatul fiind pus în libertate în 10 decembrie.

”Se observă că minuta încheierii pronunțate de Judecătoria Alba Iulia în dosarul nr. 8455/176/2023/a1.2 a fost comunicată procurorului în data de 08.12.2023, la ora 07,45, iar contestatorului în data de 07.12.2023, la ora 16,15.

În aceste condiții, calea de atac exercitată de către inculpat în data de 09.12.2023, la ora 10,31, înaintată prin e-mail, a fost formulată în termenul de 48 de ore prevăzut de art. 205 alin. (1) din Codul de procedură penală, calculat în conformitate cu dispozițiile art. 269 alin. (2) din același act normativ.

Citește și: Șoferul de 19 ani din Alba care a ucis trei tineri pe DN1, plasat în arest la domiciliu. Decizia instanței

Ultima verificare a măsurii preventive dispuse față de inculpat a avut loc prin Încheierea nr. 197/13.11.2023 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Alba Iulia în dosarul nr. 8455/176/2023/a1.1.

Astfel, ultima zi în care verificarea măsurii preventive putea avea loc a fost 12.12.2023 (termen de 30 de zile, calculat potrivit art. 271 din Codul de procedură penală).

Cum contestația formulată de inculpat în data de 09.12.2023 este suspensivă de executare, iar instanța de control judiciar s-a pronunțat în data de 14.12.2023 asupra căii de atac, rezultă că măsura preventivă a încetat de drept începând cu data de 13.12.2023”, a precizat magistratul de la Tribunalul Alba care a judecat contestația persoanei arestate.

Contestația care a anulat arestul la domiciliu

Prima eroare ar fi faptul că instanța de fond a decis mult prea târziu verificarea măsurii preventive a inculpatului, potrivit ziare.com.

Chiar și așa, dacă contestația acestuia era înaintată la timp, la Tribunalul Alba, cel mai probabil, măsura arestului la domiciliu ar fi putut fi menținută.

Contestația a fost trimisă pe mail, în 9 decembrie (sâmbăta), dar a fost înregistrată la Judecătoria Alba Iulia doar în 11 decembrie (luni), când dosarul a fost trimis la Tribunal.

Citește și: S-a decis! Şoferul de 19 ani implicat în accidentul din Sântimbru rămâne în arest. Voia să fie cercetat în libertate

Contestația formulată de inculpat, formulată în termen, a suspendat executarea hotărârii primei instanțe de plasare în arest la domiciliu.

Prin urmare, până la judecarea apelului, în 14 decembrie, măsura preventivă a expirat, iar tânărul a fost eliberat. Rămâne, însă, un semn de întrebare de ce a fost pus în libertate în 10 decembrie, în condițiile în care arestul preventiv ar fi expirat doar în 13 decembrie.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut