luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateEugen Ispas, comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976, s-a...

Eugen Ispas, comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976, s-a stins din viață

Date:

Știri relevante

spot_img

Comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976, Eugen Ispas s-a stins din viață. Cât timp a fost comandantul navei-şcoală Mircea, Eugen Ispas a mers cu nava în trei voiaje.

Eugen Ispas a murit la 18 ianuarie 2024. Contraamiralul este cel care a comandat nava-școală Mircea la doar 30 de ani, și a participat în anul 1976 la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite ale Americii, alături de veliere din întreaga lume.

Eugen Ispas, comandantul navei-școală Mircea în marşul din SUA din 1976, s-a stins din viață

În 1976, nava-şcoală Mircea a traversat Atlanticul participând, alături de veliere din întreaga lume, la comemorarea a 200 de ani de la declararea independenţei SUA, în urma unei invitaţii a Departamentului Forţelor Maritime al Statelor Unite ale Americii.

Citește și: O navă cu 1.000 tone de azot s-a scufundat în Dunăre, în Serbia. Va ajunge în România: cât e de periculos

Cât timp a fost comandantul navei-şcoală Mircea, Eugen Ispas a mers cu nava în trei voiaje. În 1972, echipajul sub comanda sa a întins velele şi a plecat spre Orientul Apropiat, timp de 30 de zile.

“Am vizitat Libanul şi Egiptul. A fost marşul în care şi-a făcut practica şi Traian Băsescu. Era un student foarte bun şi foarte glumeţ. Râdea toată ziua. După mulţi ani, când el era preşedinte, ne-am întâlnit şi mi-a zis Să trăiţi, domnule comandant.

I-am răspuns că eu ar trebui să-i zic aşa, la care el a spus că nu, că eu sunt comandant toată viaţa“, a povestit în timp ce era în viață, Eugen Ispas.

Eugen Ispas – Foto: Facebook

Fostul comandant și-a amintit că într-un marș la Amsterdam, la împlinirea a 700 de ani de la atestarea oraşului, a realizat un salut marinăresc care îi poartă numele: “salutul lui Ispas“:

“Am avut eu atunci o idee şi i-am aranjat pe marinari pe vergi şi de aici ei scoteau boneta de pe cap şi strigau ura!, ura!, ura!“, a spus acesta.

Citește și: FOTO Un absolvent al Colegiului Militar din Alba, admis în SUA la Academia Navală, a depus jurământul de militar: “Jur credință patriei mele, România”

Certificatul de naştere al noii nave-şcoală, conduse și de comandantul Eugen Ispas, a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, ca pe predecesoarea sa, potrivit adevarul.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut