marți, noiembrie 28, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăOrașul tăuSebeșExponatul lunii august la Muzeul Municipal din Sebeș: Sculptura “Esența luptătorului” creată...

Exponatul lunii august la Muzeul Municipal din Sebeș: Sculptura “Esența luptătorului” creată de Aurel Sârbu, revine în grădina muzeului

Date:

Știri relevante

spot_img

În centrul atenției lunii august la Muzeul Municipal din Sebeș se află sculptura remarcabilă “Esența luptătorului” realizată de Aurel Sârbu. După un proces meticulos de restaurare, această capodoperă poate fi admirată în grădina muzeului.

“EXPONATUL LUNII AUGUST LA MUZEUL MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEŞ – SCULPTURA „ESENŢA LUPTĂTORULUI”, A ARTISTULUI AUREL SÂRBU

Exponatul lunii august la Muzeul Municipal din Sebeș

Recent, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş a fost amplasată sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu.

Realizată în anul 1995, ca monument al eroilor, a fost aşezată în Parcul Tineretului, de unde a fost îndepărtată cu prilejul amenajării parcului în forma actuală. Recent, a fost reamplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, unde a trecut printr-un proces de restaurare-conservare în timpul celei de-a treia ediţii a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Sculptată în ronde-bosse, dintr-un bloc de marmură de Ruşchiţa, cu dimensiunile de 210 x 120 cm şi greutatea de peste patru tone, sculptura înfăţişează un cal cabrat, cu picioarele din faţă strânse, trădând încordare, atitudine armonios împletită cu un gest de supunere, cu capul lăsat uşor spre dreapta şi botul îndreptat în sus, cu gura şi nările larg deschise, într-o ipostază aproape agonizantă.

Este călărit de un personaj masculin redat gol, care are braţul drept strâns în jurul gâtului calului, într-o atitudine prin care parcă doreşte să-l îmblânzească şi să-l supună.

Citește și: FOTO Sebeșul, de la 1150 până în prezent: Expozitiția „Civitas Sebus” surprinde evoluția orașului în imagini

Capul bărbatului este aplecat spre dreapta, barba proptită în piept şi ochii larg deschişi, mâna stângă flexată din cot şi palma aşezată în dreptul inimii. Fiecare muşchi al călăreţului, dar şi al calului, este încordat la maximum, întreaga sculptură degajând o energie brută, atât omul, cât şi animalul părând încleştaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, senzație îndulcită de frumuseţea celor două trupuri ale căror detalii anatomice sunt minuţios redate.

Picioarele din spate ale calului se sprijină pe un soclu pe care sunt redate în basorelief personaje masculine, angajate, la rândul lor, într-o luptă corp la corp.

De acum, lucrarea „Esenţa luptătorului”, alături de celelalte două sculpturi ale artistului – „Tomografie” şi „Tachinare” –, predate în custodie muzeului anul trecut, pot fi admirate în curtea Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Cine este Aurel Sârbu?

Aurel Sârbu s-a născut în localitatea Boz, județul Alba, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1977.

Între anii 1977 şi 1980 a fost profesor de desen la Şcoala Generală din localitatea Şanţ, județul Bistriţa-Năsăud, iar apoi la Sebeş, până la pensionare. A participat la expoziţii de grup şi personale la Muzeul Orășenesc Sebeş (1985), Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeş, în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) şi Sibiu (2011, 2013 şi 2018).

Citește și: 50 de preoți și credincioși ai Protopopiatului Sebeș au donat sânge la Centrul de Transfuzie din Alba

Din anul 2012, este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România. La Sebeş, i-au fost organizate mai multe expoziţii personale, găzduite de muzeul din localitate (1985), de casa de cultură (1988), precum și în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Sebeş și Lancrăm (2015).

Aurel Sârbu este, deopotrivă, şi sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecţii din străinătate, în Germania, la München, Augsburg şi Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea şcolii „David Prodan” din Săliştea, județul Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeş, cărora li se adaugă de acum „Esenţa luptătorului”, amplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş”, au transmis pe pagina de Facebook reprezentanții Centrului de Cultură din Sebeș.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut