miercuri, noiembrie 29, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăEducațieFacultatea de doi ani, soluția perfectă pentru criza de pe piața muncii...

Facultatea de doi ani, soluția perfectă pentru criza de pe piața muncii din România. Care sunt domeniile în care pot activa absolvenții

Date:

Știri relevante

spot_img

Facultatea de doi ani revine în România ca soluție pentru criza de specialiști din piața muncii. Legea educației permite oricărei universități să organizeze programe de doi ani, cu excepția celor din Medicină, Drept și Arhitectură.

Facultatea de doi ani, soluția perfectă pentru criza de pe piața muncii din România

Ingineri, bibliotecari, economiști sau informaticieni sunt câteva dintre domeniile universitare care vor avea și cursuri de scurta durată. 2 ani şi 60 de credite acumulate. Plus practică pentru toti studentii.

Ligia Deca, ministrul Educației: Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual.

La Politehnică, de exemplu, tinerii vor obţine o diplomă de subinginer.

Mihnea Costoiu, rector Politehnică: Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie.

Citește și: FOTO Povestea maistrului Nicolae Sterca de la Cugir: A inventat, la doar 17 ani, primul pistol-mitralieră fabricat în România

Are o flexibiliate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal. Cererea de pe piaţa muncii este uriaşă mai ales în domeniul ştiinţelor exacte, aşa că angajatorii îi aşteaptă cu braţele deschise. Şi cu salarii bine cotate.

Ionescu George Liviu, director tehnic companie energie sisteme fotovoltaice: Ne-ar ajuta foarte mult pentru că noi de asemenea în cadrul companiei oferim training încă de la front zero. Un salariu pentru un debutant undeva la 4.000 de lei ar fi o cotație corectă.

Cristian Stan, manager vânzări companie energie: Deși avem ingineri seniori care se ocupă de proiectarea sistemelor fotovoltaice, clar pozițiile de junior ar fi ideal pentru acest tip de candidați, să învețe tot ce au nevoie pentru a ajunge ingineri seniori.

Creștere rata abandonului universitar în România

Legea spune că tinerii pot continua cu studiile de licenţă standard şi după acest ciclu scurt, dar cu o singură condiţie: să treacă examenul de admitere de la facultatea aleasă.

Mădălina Iacob, reporter: Rata abandonului universitar este în creștere în România. În acest moment, 1 din 2 studenți renunță la studii în timpul licenței. Și nici la programele de masterat nu stăm mai bine. Peste 40 la sută dintre masteranzi renunță la cursuri înainte să obțină o diplomă.

Citește și: Unirea Alba Iulia a început cu dreptul la debutul în fața suporterilor. Cu cât s-a impus în fața ACS Târgu Mureș

Ca să reducă abandonul universitar, Ministerul Educaţiei a anunţat şi burse mai mari cu 33 la sută pentru cei care studiază ştiinţele exacte, potrivit stiriromania.ro.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut