Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, reprezentată la Simpozionul dedicat reformei liturghiei de tradiție bizantină, desfășurat la Universitatea din Viena. Evenimentul de înaltă ținută academică a fost organizat de Departamentul de Teologie Istorică al Facultății de Teologie Catolică a Universității din Viena.
În perioada 24-26 ianuarie a.c., la Universitatea din Viena, s-a desfășurat workshop-ul „The Lived Byzantine Liturgy between Local Context and Standardized Tradition” („Liturghia bizantină trăită între contextul local și tradiția standardizată”).
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, reprezentată la Simpozionul dedicat reformei liturghiei de tradiție bizantină, desfășurat la Universitatea din Viena
Evenimentul de înaltă ținută academică a fost organizat de Departamentul de Teologie Istorică al Facultății de Teologie Catolică a Universității din Viena.
Scopul evenimentului a fost punerea în dezbatere a diferențelor dintre liturghia bizantină trăită, reflectată în manuscrise și tradiții locale, pe de o parte, și ritul bizantin standardizat prin tipărirea cărților liturgice în ultimele două secole, pe de altă parte.
În plus, a fost abordat rolul traducerilor liturgice contemporane și situația liturgică a diasporei.
Cu acest prilej, au fost reuniți cercetători renumiți din domeniul Studiilor Liturgice, dar și specialiști ai altor discipline teologice și științe umaniste din Europa și America.
Printre invitați, s-a numărat și asist. univ. dr. Mihail Khalid Qaramah, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Domnia sa a susținut prelegerea cu titlul „The renewal and standardization of the «Romanian» Leitourgikon between the 16th c. – early 18th c.” („Înnoirea și standardizarea Liturghierului «românesc» între secolul al XVI-lea și începutul veacului al XVIII-lea”).
Vorbitorii principali au fost Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Job (Getcha) de Pisidia (Patriarhia Ecumenică) și părintele Silviu N. Bunta (Orthodox Church of America).