miercuri, februarie 21, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleSănătateFarmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă. Care este condiţia

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă. Care este condiţia

Date:

Știri relevante

spot_img

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă. Se schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic.

Un ordin al Ministerului Sănătăţii vizează metodologia de monitorizare a prescrierii și eliberării acestor medicamente.

Farmaciile pot elibera acum antibiotice fără rețetă. Care este condiţia

Prevederea este valabilă la nivel național și conferă farmaciștilor dreptul de a elibera aceste medicamente fără prescripție.

Prevederea este bună, pentru că se ajunsese ca foarte multe tipuri de medicamente să se elibereze numai pe bază de reţetă.

Este însă important să nu se treacă în extrema cealaltă şi antibioticele să se elibereze de către farmacii, practic, la liber, fără reţetă.

Citește și: Tarifele medicilor pentru serviciile medicale vor rămâne neschimbate. 12 lei/pacient. Cine ia 6.000 lei?

Ordinul 63/2024, emis de Ministerul Sănătății, se concentrează pe monitorizarea riguroasă a prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor, cu scopul de a controla utilizarea rațională a acestora și de a combate rezistența la antibiotice.

Noutatea adusă de noile prevederi constă în aceea că, în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice, fără prescripție medicală, în cantitatea necesară pentru 72 de ore (doză de urgență).

Doza de urgenţă exista oricum şi anumite farmacii aveau un portofoliu de medicamente pe care le eliberau pe această bază, în cantităţi mici.

Doza de urgenţă e calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului și poate fi eliberată o singură dată, în cursul unui tratament, pentru un pacient.

Citește și: Medicii de familie și cei din policlinici continuă protestele. Statul vrea să le taie finanțarea: „Vom închide cabinetele”

Este necesară o declarație pe proprie răspundere, că nu a ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea aferentă dozei pe 72 de ore, de administrare a medicamentului respectiv.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct de la farmacie, în doză de urgență, se numără amoxicilina, amplicilina, soxicilina și oxicilina.

Lista completă

Lista completă a antibioticelor care pot fi eliberate de farmaciști (marcate cu ”*”) poate fi consultată în Anexa 1 a ordinului:

Anexa 1, Ordin Antibiotice by Florin Budescu

Prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat, numai în cadrul aceleiași farmacii, însă aceasta trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni.

Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Două luni

Farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție, pentru a-și adapta sistemele informatice, la noile cerințe.

Documentul stabilește o metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării medicamentelor din categoria antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic, cu scopul de a avea o evidență clară a utilizării acestora.

Citește și: FOTO Cum va arăta secția de oncologie și cardiologie de la SJU Alba Iulia? Va dispune de 90 de paturi

Pentru medicamentele antibiotice și antifungice prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, se va folosi un tip special de prescripție medicală, detaliată în cea de-a doua anexă a ordinului.

Prescripția trebuie să cuprindă date precise, inclusiv seria și numărul ei, datele pacientului, codul de diagnostic, informațiile detaliate despre medicament, semnătura și codul de parafă al medicului, precum și data eliberării.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut