luni, martie 4, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăLifestyleGastronomieFoarte multă mâncare a ajuns la gunoi după mesele de sărbători. Cum...

Foarte multă mâncare a ajuns la gunoi după mesele de sărbători. Cum putem reduce risipa

Date:

Știri relevante

spot_img

Foarte multă mâncare a ajuns la gunoi după mesele de sărbători. Află cum putem reduce risipa?

Tone de mâncare ajung la gunoi după mesele de sărbători, îndeosebi cea gătită de restaurante pentru petrecerile de Revelion.

Foarte multă mâncare a ajuns la gunoi după mesele de sărbători. Cum putem reduce risipa

Deși ar putea fi dată celor nevoiași ori centrelor de îngrijire, legea care reglementează această situație nu este suficient de clară. Există însă și excepții iar alimentele ajung acolo unde este mai mare nevoie de ele.

Restaurantele fac eforturi să reducă risipa alimentară, însă nu pot salva toate preparatele rămase după revelion.

Citește și: HOROSCOP 2024: Zodiile vor trece prin schimbări majore în plan amoros și financiar

Le este mult mai ușor să doneze mâncarea nevândută restaurantelor cu livrare la domiciliu. De la bun început alimentele sunt astfel gătite și porționate încât să poată fi puse în caserole speciale pentru transport.

Un astfel de lanț de restaurante donează încă de acum doi ani alimente unei fundații umanitare.

Multe localuri se tem, însă, să colaboreze cu astfel de organizații pentru că normele de aplicare ale legii risipei alimentare nu sunt clare.

Gabriel Sescu, președintele Băncii de Alimente: „Legea 2017/2016 de combatere a risipei alimentare prevede printre altele și preluarea de produse preparate din zona de horeca și donarea lor, dar din păcate nu sunt norme pentru așa ceva, care să prevadă acest transfer și nefiind ceva foarte clar, de atunci lumea evită.”

Din păcate, România este pe locul 1 în topul risipei de alimente în Europa, potrivit știrileprotv.ro.

Citește și: Val de scumpiri în 2024! Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunar

Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Nu avem o legislație adaptată, deci guvernul trebuie să facă mult mai mult din punct de vedere legislativ pentru tot lanțul, adică de la producători, distribuitori până la consumator și bineînțeles faptul că nu se explică suficient că trebuie să ne schimbăm mentalitatea.”

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în aproximativ 2,5 milioane de tone de mâncare sunt aruncate în fiecare an în România.

spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut