Fostul premier, Florin Cîțu ne avertizează în legătură cu posibila creștere a prețurilor RCA di următoarea perioadă.
Senatorul PNL Florin Cîţu scrie, miercuri, pe Facebook, că efectele pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA sunt faptul că preţurile RCA vor exploda, o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA şi o companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România.
”Efecte pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA (din punctul meu de vedere cea mai proastă soluţie pentru această piaţă). În momentul în care statul elimină acest plafon (eu sper că îl elimină cândva), preţurile RCA VOR EXPLODA”, spune senatorul PNL în postare.
Citește și: Cupa României la fotbal continuă. Faza sferturilor de finală pune față în față echipele din SuperLiga
Florin Cîţu arată că un alt efect este că o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA şi se vor concentra pe alte produse. ”O companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România”, mai spune el despre efectele plafonării preţului la RCA, relatează News.ro.
Ce spune un fost ministru al Economiei
Deputatul USR Claudiu Năsui apreciază că plafonarea RCA ar reprezenta o “greşeală”, deoarece după termenul de şase luni “vor exploda preţurile”, din dorinţa companiilor de a compensa pierderile.
“Plafonarea RCA este încă o greşeală pe care tot noi o vom plăti scump. În România nu suferim doar din cauza lui Putin şi a ceea ce se mai întâmplă în lume, ci mai ales din cauza gândirii comuniste a PSD-PNL. Au plafonat preţul lemnelor de au dispărut lemnele de pe piaţă. Acum plafonează preţurile RCA. Ce înseamnă asta? Că îi forţează pe toţi să facă ce a făcut Euroins şi toate schemele piramidale din piaţă. Să ţină preţuri mai mici care să nu facă faţă costurilor”, a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.
El adaugă că nicio companie nu va accepta să stea pe o piaţă unde face pierderi.
“Singurul motiv pentru care ar accepta aşa ceva este pentru că după 6 luni vor exploda preţurile şi vor compensa pierderile de acum. Nu de alta, dar rezervele pe care trebuie să le ţină sunt reglementate de ASF printr-o directivă europeană. Acolo nu pot schimba nimic. În final, tot şoferii români vor plăti preţuri mai mari”, precizează Năsui.
În opinia sa, dacă voia să ieftinească RCA-ul, guvernul putea să permită asiguratorilor să lucreze doar cu service-urile cu care au contract şi să elimine plafonarea la şoferii foarte riscanţi.
“Să permită asiguratorilor să lucreze doar cu service-urile cu care au contract, altminteri să dea o sumă fixă asiguratului. Aşa dispărea supra-taxarea service-urilor pentru RCA. Să elimine plafonarea la şoferii foarte riscanţi, care în prezent sunt alocaţi automat după cota de piaţă la un asigurator. Asiguratorii, mai departe, cresc primele pentru şoferii prudenţi care ajung să-i subvenţioneze pe riscanţi. Astea două măsuri, plus o serie de măsuri care să încurajeze grupuri mari de asigurare din toată lumea să vină în România, ar fi ieftinit în mod sănătos şi real RCA-ul”, arată Năsui.
Context
Premierul Nicolae Ciuca i-a spus vicepresedintelui ASF, în ședința de guvern de miercuri, că nu va accepta ca legislația RCA să nu fie modificată astfel încât să nu se mai ajungă la falimentul societăților de asigurări.
„Este a treia societate care intra in faliment. consider ca e absolut inacceptabil sa continuamcu aceste dezechilibre create, motiv pentru care ASF, impreuna cu Consiliul Concurentei, trebuie sa aiba un dialog onest, transparent si foarte clar vizavi de modificarile legislative care trebuie realizate. Eu va asigur ca nu voi accepta ca aceasta asumare sa nu fie dusa la bun sfarsit”, a spus premierul, potrivit Agerpres.