luni, iulie 15, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăActualitateFostul şef al IPJ Alba, Florin Dogaru, urmărit penal pentru abuz în...

Fostul şef al IPJ Alba, Florin Dogaru, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Ar fi protejat interesele unor afaceriști care exploatau lemn

Date:

Știri relevante

spot_img

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, Florin Dogaru, este urmărit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind inculpaţi şi alţi poliţişti, dar şi oameni de afaceri.

Acuzaţiile din această speţă au legătură cu protejarea intereselor unor oameni de afaceri care exploatau lemn.

Fostul şef al IPJ Alba, Florin Dogaru, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Potrivit unui comunicat emis, joi, de DNA, Toma Dan, la data faptelor comisar-şef de poliţie şi şef al Secţiei 9 Poliţie Rurală Câmpeni din cadrul IPJ Alba, este urmărit penal pentru luare de mită, participaţie improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiţiei, influenţarea declaraţiilor şi mărturie mincinoasă.

De asemenea, Moşneag Ioan George, subcomisar de poliţie în cadrul IPJ Alba – Biroul control intern, este acuzat de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi abuz în serviciu, în timp ce Ciucur Ilie Dan, ofiţer în cadrul DGA – Serviciul Judeţean Alba, este urmărit penal pentru comiterea infracţiunii de complicitate morală la ultraj, iar Creţ Alexandra Ioana, la data faptei agent de poliţie în cadrul IPJ Alba – Secţia 9 Poliţie Rurală Câmpeni, este acuzată de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Totodată, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ş.I., om de afaceri, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, F.M.I., la data faptelor persoană ce desfăşoară activităţi de exploatare material lemnos, pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă (2 fapte) şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, precum şi faţă de N.C.G., administrator al SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, societate care desfăşoară activităţi în domeniul exploatării materialului lemnos, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, ultraj (2 fapte), furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj (2 fapte din care una în formă continuată), participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de formă de proprietate, furt material lemnos şi SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, pentru comiterea infracţiunilor de tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de formă de proprietate şi furt de arbori.

Citește și: Un val de aer tropical lovește România! Temperaturi și de 38 de grade

“În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpaţii poliţişti, menţionaţi mai sus, ar fi ‘protejat’ interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos), prin aceea că şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce-i priveşte pe doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operaţiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliţie desfăşurată, cu cea a oamenilor de afaceri”, spun anchetatorii.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenţi în zonele în care se desfăşurau activităţi de exploatare a lemnului, la insistenţele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpaţii poliţişti ar fi desfăşurat mai multe activităţi nelegale, concretizate în propuneri/ presiuni repetate de schimbare a locului de muncă, transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenţi, efectuarea asupra unuia dintre agenţi a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispoziţiilor legale, sancţionarea abuzivă a unuia dintre agenţi cu diminuarea salariului cu 10% pentru o perioadă de 3 luni, în condiţiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menţionată anterior era acelaşi cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluţionării cercetării prealabile, soluţia clasării constatând că faptele reţinute în sarcina agentului nu există, detaşarea nelegală la un post de poliţie situat la distanţă mare de locul de muncă, de la acea dată, şi apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiaşi agent de poliţie de la postul de poliţie pe raza căruia oamenii de afaceri îşi desfăşurau activitatea, mai arată DNA.

Potrivit sursei citate, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/ filmat fără drept şi fără vreun interes legitim pe cei doi agenţi de poliţie atât la domiciliu, la locul de muncă, cât şi în alte locuri pe care aceştia le-au frecventat.

“În contextul de mai sus, inculpaţii Ş.I., F.M.I., şi N.C.G. i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-şi trafica o presupusă influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcţionari din conducerea I.G.P.R. şi că-i va determina pe aceştia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliţie”, se mai arată în comunicat.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Citește și: Incendiu puternic în Apuseni! O hală și un grajd de animale au luat foc. Pompierii s-au luptat 6 ore cu flăcările

Procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, comisar-şef Florin Dogaru, a fost schimbat din funcţie, au declarat, miercuri, surse din instituţie.

Conform surselor menţionate, la conducerea inspectoratului ar fi fost împuternicit unul din cei doi adjuncţi ai şefului IPJ Alba, Vasile Darius Bic.

author avatar
Redacția AlbaPress
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut