luni, iulie 22, 2024
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăArtăFOTO Biserica din Goiești, o bijuterie pictată de “zugravul Apusenilor” din Abrud....

FOTO Biserica din Goiești, o bijuterie pictată de “zugravul Apusenilor” din Abrud. Este considerată cea mai frumoasă din Transilvania

Date:

Știri relevante

spot_img

Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Goiești, aflată în comuna Vidra, la doar 96 km de Alba Iulia, reprezintă o adevărată comoară arhitecturală și artistică. Picturile din această biserică poartă semnătura inconfundabilă a maestrului Simion Silaghi din Abrud, cunoscut drept “zugravul Apusenilor”.

Biserica din Goiești, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” pe care unii istorici de artă o consideră cea mai frumoasă, a Transilvaniei, se află la doar 96 km de Alba Iulia, în Apuseni, în comuna Vidra.

Biserica din Goiești, o bijuterie pictată de “zugravul Apusenilor” din Abrud

„De fapt, biserica – ridicată în secolul al XVIII-lea – e importantă prin ceea ce e frumoasă, am putea spune: bogăția de icoane și pereți pictați, care o înveșmântează pe de-a-ntregul. Autor: inconfundabilul și neîntrecutul Simion Silaghi din Abrud, meșter al picturii transilvănene, supranumit «zugravul Apusenilor».

Contribuția lui Silaghi e vizibilă în toate detaliile, în special în unitatea și coerența picturilor, iar faptul că lăcașul a rămas în picioare, în integralitatea sa, face ca totul să pară și frumos și mai trainic decât este. Există, totodată, o întâmplare tragică în biografia bisericii, petrecută acum câteva decenii, însă puțini o cunosc. Se spune că o femeie care se ruga, în timpul unei slujbe, a fost lovită de fulger în inimă.

Citește și: UM Cugir alocă peste 1,4 milioane de euro pentru extinderea producției de muniție NATO. Care vor fi noile achiziții

Femeia se afla în pronaos, iar fulgerul a pătruns prin tavanul de lemn, a lovit o icoană a lui Hristos, în fața căreia se ruga femeia, ricoșând apoi în trupul ei, omorând-o pe loc. Se spune, de asemenea, că femeia trăia de ani buni în adulter”, descriu biserica cei de la viziteazaalbaiulia.ro, potrivit apuseni.info.

Picturile realizate de zugravul Apusenilor din Abrud Foto apuseniinfo
Picturile realizate de zugravul Apusenilor din Abrud Foto apuseniinfo
author avatar
Valentina Curac
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut