marți, noiembrie 28, 2023
Pentru publicitate ne puteți suna la 0770552586 sau scrie la adresa contact@albapress.ro
AcasăCulturăArtăFOTO Biserica din Goiești, o bijuterie pictată de “zugravul Apusenilor” din Abrud....

FOTO Biserica din Goiești, o bijuterie pictată de “zugravul Apusenilor” din Abrud. Este considerată cea mai frumoasă din Transilvania

Date:

Știri relevante

spot_img

Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Goiești, aflată în comuna Vidra, la doar 96 km de Alba Iulia, reprezintă o adevărată comoară arhitecturală și artistică. Picturile din această biserică poartă semnătura inconfundabilă a maestrului Simion Silaghi din Abrud, cunoscut drept “zugravul Apusenilor”.

Biserica din Goiești, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” pe care unii istorici de artă o consideră cea mai frumoasă, a Transilvaniei, se află la doar 96 km de Alba Iulia, în Apuseni, în comuna Vidra.

Biserica din Goiești, o bijuterie pictată de “zugravul Apusenilor” din Abrud

„De fapt, biserica – ridicată în secolul al XVIII-lea – e importantă prin ceea ce e frumoasă, am putea spune: bogăția de icoane și pereți pictați, care o înveșmântează pe de-a-ntregul. Autor: inconfundabilul și neîntrecutul Simion Silaghi din Abrud, meșter al picturii transilvănene, supranumit «zugravul Apusenilor».

Contribuția lui Silaghi e vizibilă în toate detaliile, în special în unitatea și coerența picturilor, iar faptul că lăcașul a rămas în picioare, în integralitatea sa, face ca totul să pară și frumos și mai trainic decât este. Există, totodată, o întâmplare tragică în biografia bisericii, petrecută acum câteva decenii, însă puțini o cunosc. Se spune că o femeie care se ruga, în timpul unei slujbe, a fost lovită de fulger în inimă.

Citește și: UM Cugir alocă peste 1,4 milioane de euro pentru extinderea producției de muniție NATO. Care vor fi noile achiziții

Femeia se afla în pronaos, iar fulgerul a pătruns prin tavanul de lemn, a lovit o icoană a lui Hristos, în fața căreia se ruga femeia, ricoșând apoi în trupul ei, omorând-o pe loc. Se spune, de asemenea, că femeia trăia de ani buni în adulter”, descriu biserica cei de la viziteazaalbaiulia.ro, potrivit apuseni.info.

Picturile realizate de “zugravul Apusenilor” din Abrud – Foto: apuseni.info
Picturile realizate de “zugravul Apusenilor” din Abrud – Foto: apuseni.info
spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Sari la conținut